Научници одштампали прво 3Д срце на свету

ТЕЛ АВИВ: Група научника тврди да су направили прво 3Д одштампано срце са људским ткивом и крвним жилама, а иако је орган величине трешње и не може да пумпа крв уверавају да је његово стварање велико медицинско откриће, преноси Кликс.
e
Фото: pixabay.com

Верује се да је то прво срце које је одштампано са ћелијама, крвним жилама и коморама. Иако ће срцима требати више времена пре него што буду могла да испумпају крв, научници се надају да ће почети да их користе у року од годину дана.

"Људи у прошлости су успели да испишу 3Д структуру срца, али не са ћелијама или крвним жилама. Ово је први пут да је неко успешно осмислио и исписао цело срце препуно ћелија, крвних жила, комора и преткомора", рекао је вођа пројекта Тал Двир са Универзитета у Тел Авиву.

Одштампано људско срце је величине зечијег срца и може да се стеже као мишић, али не може да обави потпуно пумпање. Направљено је од ћелија које су умножене из узорка масног ткива узетог од пацијента. Истраживачи су нагласили да је велики изазов произвести довољно ћелија да би могло да се произведе читаво људско срце. 

У теорији, техника ће једног дана моћи да произведе ново срце, користећи рециклиране ћелије из сопственог тела пацијента, што смањује ризик да буде одбачено. 

"Можда ће за 10 година у најбољим болницама широм свијета постојати штампачи за органе, а ти поступци ће се спроводити рутински", рекао је професор Двир.

Он је додао да је сигурније започети трансплантацију органа који је мање важан од срца, као што су слезина, слијепо цријевоа, жучна кеса, бубрег, па чак и плућа.

EUR/RSD 117.5870
Најновије вести