Ровер америчке НАСА слетео на Марс

КЕЈП КАНАВЕРАЛ: Након седмомесечног путовања свемиром и милијарди уложених долара синоћ је на Марс слетео ровер Америчке свемирске агенције (НАСА) са задатком да утврди да ли је у прошлости постојао живот и ван Земље.
n
Фото: Tanjug (NASA via AP)

НАСА је саопштила да је ровер, назван ''Упорност'', обавио и последњи, најризичнији део пута и да је вечерас успешно слетео на површину Црвене планете на којој ће прикупљати геолошке узорке и донети их на Земљу за око 10 година где ће бити анализирани у потрази за древним облицима живота, преноси АП.

Слетање ровера било је најризичнији део операције с обзиром да је ушао у атмосферу Марса брзином од чак 19.500 километара на час коју је требало да смањи падобран и ракетна платформа.

Ровер је атерирао у кратер назван Језеро локацију за коју се сматра да је пре 3,5 милијарде година имала језеро ширине око 50 километара у пречнику.

Овај кратер је назван Језеро по једном месту у БиХ где су мештани вешерас преко видео бима у дворишту једне школе пратили пренос слетања.

Поред ровера НАСА, у јулу прошле године ка Марсу су послате и летелице УАЕ и Кине јер је због узајамног положаја у којем су се тада нашли Земља и Марс пут био краћи - укупно око 300 милиона миља.

Уколико је на Марсу икада било живота, то се догодило пре три до четири милијарде година када је на тој планети још увек било воде, сматрају научници.

Ова мисија на Марс коштала је НАСА скоро три милијарде долара.

EUR/RSD 117.5361
Најновије вести