Саветник НАСА за слетање на Месец поднео оставку

КЕЈП КАНАВЕРАЛ: Специјални саветник директора америчке свемирске агенције Наса Марк Сиранђело, задужен за стратегију за ново слетање на Месец до 2024. године, поднео је оставку због унутрашњих сукоба и слабе подршке Конгреса.
Američki astronaut Džon Jang na Mesecu Foto: Tanjug/Charles M. Duke Jr./NASA via AP
Фото: Амерички астронаут Џон Јанг на Месецу Фото: Tanjug/Charles M. Duke Jr./NASA via AP

Директор Насе Џим Брајденстин потврдио је да је Сиранђело, који је именован за саветника пре шест недеља, поднео оставку због тога што је Наса одустала од плана за реорганизацију и недостатка подршке у Конгресу, преноси Ројтерс.

Нова мисија названа је “Артемис”, по грчкој богињи лова и Месеца и близнакињи бога Сунца Аполона Артемиди.

Агенција наводи, позивајући се на два анонимна извора, да Сиранђело подноси оставку пошто су конгресмени одбили да дозволе Наси да формира посебан директорат који би био задужен за надгледање будућих мисија на Месецу и развој плана за истраживање Марса.

Предлог овога пута није усвојен, тако да настављамо с нашом тренутном организационом структуром. Узимајући у обзир да је Наса одустала од формирања новог директората за мисије, Марк (Сиранђело) одлучио је да истражи друге прилике, поручио је шеф америчке свемирске агенције.

Администрација америчког председника Доналда Трампа затражила је од Конгреса да увећа Насин буџет за идућу годину за 1,6 милијарди долара како би поново слетели на Месец, више од пола века после прве такве мисије.

Брајденстин је у свом саопштењу поручио да Наса и даље истражује које све организационе промене ће морати да спроведе како би до 2024. године послала нову мисију на Месец.

Уколико се 1,6 милијарди не оствари, враћамо се на стари план, односно слетање (на Месец) 2028. године, наводи Брајденстин.

fghfgf
24.05.2019 • 18:46
sleteli ste vi na mesec na sveti nikad, tako ce i u buduce
EUR/RSD 117.5830
Најновије вести