Све извесније да у Сунчевом систему постоји девета планета

Истраживачи су сада више него сигурни да се Планета девет крије негде у нашем сунчевом систему, али да ју је немогуће открити коришћењем постојећих телескопа. Астрономи тврде да ју је тешко уочити јер је исувише далеко, пише Вашингтон пост.
y
Фото: pixabay.com

И НАСА је у међувремену потврдила да је сада доста теже замислити наш соларни систем без Планете девет него с њом, преноси б92.нет.

Научници су деценијама износили теорије да постоји девета планета, која би била десета да Плутон у међувремену није деградиран у патуљасту планета, у нашем галактичком комшилуку.

Сматра се да је та планета, названа Планета девет, 10 пута већа од Земље, 20 пута удаљенија од Сунца него Нептун и најудаљенија планета у соларном систему. Иако постојање Планете девет тек треба да буде званично доказано, истраживачи претпостављају да постоји велика планета која се скрива на далеком рубу нашег соларног система, преноси Радио Сарајево.

Ако је та планета тамо, онда би се могло објаснити зашто је соларни ситем помало ван равнотеже. У већини звезданих система, околне планете имају тенденцију да се ротирају у складу са својим домаћином. Међутим, у нашем соларном систему, планете су под углом од шест степени од своје осе.

„Сваки пут када направимо слику, постоји та могућност да Планета девет постоји на том снимку“, рекао је доктор Сурхуд Мор, ванредни професор на Институту за физику и математику универзума на Универзитету у Токију.

У нашем соларном систему такође постоји и низ других чудних карактеристика које би могле да буду објашњене Планетом девет. Једна је та што је Којперов појас, област у облику диска, препуна ледених астероида, комета и патуљастих планета које обухвата соларни ситем, орбитира супротно од планета у њему.

EUR/RSD 117.9230
Најновије вести