У Холандији отворена најдужа соларна стаза за бицикле

МАРТЕНСДИЈК: Локалне власти централне холандске покрајине Утрехт отвориле су најдужу соларну бициклистичку стазу на свету која производи електричну енергију, повезујући тако циљеве одрживе енергије с превозом без емисије штетних гасова.
3
Фото: Youtube Printscreen

Ученици једне локалне основне школе први су се провозали стазом дугом 330 метара, која је отворена у среду у селу Мартенсдијк, близу Утрехта, извештава агенција АП.

Стаза се састоји од готових бетонских блокова прекривених танком заштитном провидном облогом, која омогућава продирање сунчеве светлости до соларних ћелија уграђених у блокове.

Овај пилот пројекат има за циљ да се утврди да ли би такви путеви са двоструком наменом могли шире да се користе за генерисање струје из соларне енергије и да служе бициклистима, будући да покрајина Утрехт жели да смањи емисију угљеника.

"Желимо да будемо климатски неутрални до 2040. године, тако да се онда морате усудити да користите иновације, а ово је врло иновативно", рекао је покрајински функционер Арне Шаделе.

Додао је да је та покрајина густо насељена на малом простору и да стога мора да истражи могућност двоструке функције путева. "Ако путеве можете да користите и за производњу енергије, имате двоструку предност", истиче он.

Ова соларна бициклистичка стаза је отворена на дан када је Европска унија представила обиман сет закона који треба да омогуће испуњавање обећања Брисела да ће током ове деценије смањити емисију гасова који узрокују глобално загревање за 55 посто, укључујући, како каже АП, и контроверзни план опорезивања страних фирми које узрокују загађења.

Соларне бициклистичке стазе се већ користе у другим деловима Холандије, али је ова у Утрехту најдужа изграђена до сада.

EUR/RSD 117.3152
Најновије вести