3.000 младунаца корњача пуштено у дивљину Амазона

ЛИМА : Волонтери су у јужноамеричкој држави Перуу у дивљину пустили 3.000 младунаца речне корњаче, врсте која је у подручју Амазона већ дуже угрожена.
kornjace
Фото: Youtube Printscreen

Међународна унија за заштиту природе (ИУЦН) сматра речне корњаче „рањивом врстом“ пошто их годинама убијају ради исхране људи или држе као кућне љубимце, преноси Ројтерс.

Иако је заштићена Конвенцијом о међународној трговини угроженим врстама (ЦИТЕС), популација корњача у сталном је опадању већ низ година.

„Важно је да очувамо врсту у области Амазона пошто је она већ дуже угрожена. Циљ нам је поновно обнављање ове популације“, рекла је Сабрина Пипа, биолог која ради на заштити слатководних корњача.

Корњаче носе научно име Подоцнемис унифилис, али их Перуанци зову Тариyаца корњаче.

Пипа је навела да је пројекат Тариyаца почео 2019. године и да је до сада заштићено око 6.000 речних корњача, поред оних које су ове године сачуване.

Научници су сагласни да је очување амазонске прашуме од виталног значаја за избегавање катастрофалних климатских промена због њене способности да апсорбује гасове који стварају ефекат стаклене баште, а Перуу припада други највећи део амазонских прашума после Бразила, док је током протекле две деценије више од 19.700 квадратних километара перуанског Амазона уништено.

EUR/RSD 117.0769
Најновије вести