Багет на Унескову листу "гура" чак и Макрон

Још давне 1993. државне власти у Француској су одлучиле да заштите традиционалну израду свог најпознатијег хлеба, тако да се оригинални багет прави искључиво од пшеничног брашна, квасца, воде и соли, без икаквих других састојака.
baget
Фото: pixabay.com

Французима је овај хлеб  много више од обичног хлеба, а ствари су отишле толико далеко да је председник Емануел Макрон затражио да се уврсти на листу Унескове баштине!

У земљи сјајних вина и лепих двораца, „француз“ то јест багет једе се обично за доручак и то у комбинацији с путером и џемом.

А колика је његова популарност говори и чињеница да су временом прављене и неке његове друге верзије, па је тако смишљен и багет који се може да се савије, намењен бициклистима како би без ломљења могли да га ставе у руксак.

Осим тога, град Париз сваке године додељује и награду за багет године.

А да ли ће овај славни „француз“ ускоро добити још једно признање, остаје нам да сачекамо и видимо.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести