Чистачица из Србије и њен незапослени син у Аустрији зарадили 1,9 милиона евра

Весна Д. (53), чистачица из Србије, и њен незапослени син Драган Д. (36) зарадили су преко 1,9 милиона евра хонорарно радећи као преводиоци за аустријску полицију, а недавно су обоје процесуирани због неплаћеног пореза на приходе.
evri, pixabay
Фото: pixabay.com

Ова невероватна прича почела је 2006. године, када је полиција у Бечу регистровала повећан број криминалних радњи почињених од стране људи пореклом са наших простора.

Како наводе аустријски медији, имали су велики проблем приликом превођења снимљених телефонских разговора и саслушања која су често доводила до неспоразума, а касније и до ослобађајућих или блажих пресуда, па су по потреби хонорарно ангажовали Весну Д. да им преводи са ромског језика, као и језика са простора бивше Југославије.

Весна Д. је, према званичним подацима бечке полиције, на тај начин од 2006. до 2016. године зарадила 1.163.397 еура, а због повећаног обима посла полиција је 2010. године хонорарно ангажовала и њеног незапосленог сина Драгана, који је за шест година зарадио 740.176 еура.

Према информацијама достављеним јавности, Весна Д. и Драган Д. су остали дужни држави 741.000 еура, те су се прошле недеље нашли пред аустријским судом. Поступак против Весне је одложен због болести тужене, а њен син Драган је по савету свог адвоката признао кривицу и осуђен је на четири месеца затвора и друштвено користан рад.

(Фокус.ба)

EUR/RSD 117.5959
Најновије вести