Џек Ма преко ноћи богатији за 2,8 милијарди долара 

ПЕКИНГ: Нето богатство Џека Ма увећано је преко ноћи за 2,8 милијарди долара, након што је његова компанија Алибаба објавила процену да је у фискалној години, завршеној у марту ове године, остварила раст прихода између 45 и 49 одсто, надмашивши прогнозе било ког аналитичара, извештава агенција "Блумберг".
alibaba.jpg
Фото: EPA (LAURENT GILLIERON)

Акције Алибабе, највеће кинеске компаније за електронску трговину, чији је Ма власник и директор, скочиле су после те објаве за 13 процената на рекордан ниво.

Џек Ма (52) је сада најбогатији човек у Азији и 14. најбогатији на свету, према "Блумберговом" индексу милијардера. 
 

Нето вредност његове имовине је ове године порасла за 8,5 милијарди долара, на 41,8 милијарди долара.

Алибаба и његов Тенцент Холдингс - од којих први доминира у онлајн трговини, а други у друштвеним медијима - усмерили су се на нове области пословања почев од услуга рачунарства "у облаку" до музичког и видео стриминга, пошто економија земље успорава. 

Џек Ма ове недеље одржава састанке с инвеститорима, а данас је овај бивши наставник енглеског језика изјавио да неће разговарати о корпоративним прогнозама. Уместо тога се фокусирао на резултате, наводећи да је његова компанија постала успешна као 22. највећа привреда света - одмах иза Аргентине - у смислу обима трансакција, јер се никада није плашила великих амбиција. 

Напомињући да Алибаба сваке године ревидира своје 10-годишње планове, Ма је изнео процену да ће његова компанија постати пета највећа у свету до 2036. године, пружајући услуге растућој кинеској средњој класи, користећи предности глобалне трговине и користећи своју ризницу драгоцених података, пренео је "Блумберг".

EUR/RSD 117.3216
Најновије вести