Донација Метрополитен музеју-80 милиона долара и 375 дела

ЊУЈОРК: Њујоршки Метрополитен музеј добио је изузетно велику донацију од Џејн Вајтсман, почасне чланице управе и велике добротворке, која је преминула у априлу у 100. години.
metropliten
Фото: pixabay.com

Донацију чине 80 милиона долара и више од 375 слика, скулптура, цртежа и декоративних предмета, као и колекција ретких књига, преноси "Њујорк тајмс".

Донација Џејн Вајтсман (1919-2019) припала је оделењима цртежа и графика, европског сликарства и скулптура, као и одељењима атијске и исламске уметности.

Поклоњена сума од 80 милиона долара припашће фонду који носи њихово презиме и намењен је куповини експоната из западне Европе и Велике Британије из перода од 1500. до 1850. године.

Џејн и њен муж Чарлс Вајтсман (1895-1986) поклонили су Метрополитен музеју укупно 1.275 артефаката.

Приликом примопредаје у среду, председник и директор Метрополитена, Денијел Вајс, казао је да су "брачни пар Вајтсман били узорни покровитељи и предводници генерације донатора", а да су "њихове легендарне очи за уметност биле равне посвећености музеју".

"Постали су део музеја, а ми смо им вечно захвални. Скоро свако одељење музеја имало је користи од донација Вајтсманових и музеј не би изгледао како сада изгледа без њихових донација", истакао је Вајс.

EUR/RSD 117.5834
Најновије вести