Кинеска Нова година не може без фењера

У Кини 25. јануара почиње Нова лунарна година и Кинези се увелико спремају за дочек године Пацова и прославу Фестивала пролећа, јавља Радио телевизија Србије.
k
Фото: RTS printscreen

А без чега не може да прође ниједна кинеска Нова година? Пре свега, црвених фењера. Они су главни украс током, кинеског Фестивала пролећа. У области Шенсијан у источној провинцији Анхуи, хиљаде великих црвених фењера обешено је о камене зидине древног града Хуиџоуа.

На зидинама другог древног града упровинцији Ђијангсу окачене су поруке добрих жеља исписане кинеском калиграфијом на платнима дугачким седам метара.

Све су то начини на које Кинези призивају добру годину, баш као што то народним раде плесовима змајева и лавова.

Осим украса и плесова, ту је и куповина. Као и свуда у свету, новогодишња сезона је сезона повећаног трошења новца. Ових дана, Кинези купују украсе са мотивимам Пацова и кинеским карактером „фу“ који означава срећу и богатство.

Кнеска Нова година и Пролећни фестивал пре свега су тренутак породичног окупљања.

Расути по огромној земљи због посла током године, Кинези се враћају у своја родна места током недеље у којој све стаје, осим возова. Кинези толико путују током кинеске Нове године да стварају највеће миграције на свету.

У граду Ченгдуу у провинцији Сичуан, радници мигранти су се окупили на градском тргу како би својим домовима писма са новогодишњим честиткама.

Незаобилазни догађај током прославе Нове године је и новогодишњи програм Кинеске централне телевизије.

За ову годину Кинеска медијска група најавила је спектакл у ком ће бити коришћене најновије технологије. Гала вече моћи ће да прате и гледаоци у Европи.

 

 

 

EUR/RSD 117.5751
Најновије вести