Лет око света за Гиниса 17-годишњег Мека Радерфорда

СОФИЈА: Седамнаестогодишњи пилот Мек Радерфорд, држављанин Белгије и Велике Британије, постао је најмлађи човек који је самостално летео око света у ултралаком авиону.
nebo
Фото: pixabay.com

Радерфорда је овај подвиг увео у Гинисову књигу рекорда, а све то догодило се након што је данас на писту аеродрома западно од Софије у Бугарској одакле је његово путовање око света и почело пре пет месеци.

Поред тога што је постао најмлађа особа која је сама летела око света, Радерфорд је и најмлађа особа која је облетела Земљу у ултралаком авиону, наводи у извештају АП.

Након слетања на аеродром у Софији, Радерфорд је изразио наду да ће његово достигнуће инспирисати младе људе широм света да следе своје снове.

Само следите своје снове, без обзира колико имате година. Радите напорно и напредујте да бисте остварили своје циљеве, рекао је Радерфорд по изласку из авиона.

Његова сестра Зара, која је у јануару са 19 година завршила свој лет око света, до данас је држала овај рекорд у женској конкуренцији.

Мек Радерфорд је преузео рекорд од Британца Тревиса Ладлоуа, који је имао 18 година када је прошле године сам облетео Земљу.

Радерфордово путовање, које је почело 23. марта, водило га је кроз 52 земље на пет континената.

Током путовања напунио је 17 година, а да би заслужио да уђе у Гинисову књигу рекорда двапут је прелетео екватор.

Рођен у породици авијатичара Радерфорд је положио пилотски испит 2020. године и са 15 година постао најмлађи пилот на свету.

Његово соло путовање око света започело је у Бугарској јер његов спонзор, компанија за веб хостинг ИЦДСофт, има седиште у Софији и дала му је авион за овај пројекат.

Као и његова сестра, Радерфорд је управљао ултралаким авионом Ајкула, једном од најбржих ултралаких летелица на свету са брзином крстарења од 300 километара на сат.

Овај авион је фабрички рађен као двосед, али је за потребе Радефордовог подвига модификован заменом другог седишта за додатни резервоар за гориво.

EUR/RSD 117.0557
Најновије вести