Манастир у Мајамију највећа слагалица у историји човечанства

БЕОГРАД: Древни шпански манастир из 12 века - најстарија грађевина у Америци, нашла се у Мајамију захваљујући медијском магнату Вилијему Рандолфу Херсту, који је пренео из Шпаније.
1
Фото: Youtube Printscreen

Грађевина чија је изградња трајала од 1133. до 1141. године, стигла је пре нешто мање од једног века у САД захваљујући Херсту, власнику више од 30 медија, за које су, између осталих, писали и Марк Твен и Џек Лондон.

Херст, човеку кога сматрају и оцем жуте штампе и који је Орсону Велсу био инспирација за лик главног јунака у култном филму "Грађанин Кејн", 1925. године купио је манастир, чији су камени делови растављени у делове и спаковани у 11.000 сандука.

"Манастир Мајке Божје, Краљице Анђела", како се тада звао, саграђен је у Сеговији. После социјалне револуције у Шпанији, монаси су га почетком 19. века напустили. Цео комплекс око манастира је запаљен и продат, а имање је претворено у житницу.

Убрзо пошто је огромна пошиљка из Шпаније стигла у Њујорк, Херст, за кога се сматрало и да контролише међие у САД, суочио се с финансијским проблемима. Масивни сандуци остали су у складишту у Бруклину 26 година. Годину дана након смрти Херста, по коме носи име и једна награда за подршку и развој новинарства, двојица предузетника су 1952. године купили "пошиљку" и понудили је надбискупу Флориде.

Требало је 19 месеци и еквивалент данашњих 20 милиона долара да се манастир поново подигне. Према оцени магазина "Тиме" из 1953, била је то "највећа слагалица у историји".

Налази се у северном делу Мајами Бича.

EUR/RSD 117.1153
Најновије вести