Маори први открили Антарктик?

НОВИ ЗЕЛАНД: Најновије студије усмене историје сугеришу да су Маори први открили Антарктик када је њихов истраживач Хуи Те Рангиора путовао тамо још у седмом веку.
r
Фото: Pixabay.com

Присила Веџи, предводник овог пројекта са универзитета у Отагу, саопштила је да су пронашли везу са Антарктиком која потиче из најранијих традиционалних путовања и да је "узимање у обзир историје недовољно заступљених Маора важно за савремене и будуће програме антарктичког истраживања", пише Гардијан.

Универзитет у Отагу објавио је да се након комбиновања књижевности и усмене историје дошло до закључка да су Маори, староселедачки народ са Новог Зеланда, први људи који су истраживали околне воде Антарктика, а можда и даље континент.

Усмене историје племена Маори, Нгати Раруа и Те Ати Ава, причају да је први човек који је отпутовао на Антарктик био је полинезијски истраживач Хуи Те Рангиора.

Истраживачи пишу да ''''полинезијски наративи о путовању између острва укључују путовање у антарктичке воде, где је Хуи Те Рангиора са својом посадом и бродом Те Иви о Атеа пловио у седмом веку".

Према усменим традицијама, тај океан су назвали смрзнутим океаном на коме су се суочавали са ''''женом која борави у планинама, чији се праменови таласају у води и на површини мора са варљивом морском животињом која рони у велике дубине - магловито и хладно место које сунце не види".

Касније, историја каже, да је морски морнар Те Ату први Маор и Новозеланђанин који је 1840. године гледао обалу Антарктика.

Фабиан Готлиеб и Микаил Лазарев сматрају се првим истраживачима који су открили континент Антарктик 1820. године када су пронашли ледени брег Фимбул.

 

EUR/RSD 117.5781
Најновије вести