Највећи ледени брег кренуо на пут

Џиновски ледени брег А68, који се пре две године одвојио од Јужног пола, почео је да се убрзано креће уз Антарктичко полустрво ношен струјама Веделовог мора, преноси РТС.
l
Фото: pixabay.com/ilustracija

Прошло је две године од када се ледени џин одломио од леденог гребена Ларсен Ц. Међутим, након тога се није много померао, јер се 160 километара дугачки А68 заглавио у плитком мору.

Ипак, тренутно највећи ледени брег на свету се у протеклих годину дана извукао из плићака.

Стручњак за ледене брегове Адријан Лакман, професор географије на Универзитету у Свонсију, рекао је да је ледени брег ухватила Веделова кружна струја, која га је окренула за 270 степени и померила око 250 километара.

„Годину дана након одламања остао је близу гребена од којег се одвојио, али га је средином прошле године ухватила Веделова струја. Имајући у виду да је дугачак 160 километара, а дебео тек 200 метара – сличан однос као кредитна картица, А68 је претрпео веома мало штете на досадашњем путу“, рекао је Лакман за Би-Би-Си.

Ледени брег А-68, површине 5.800 квадратних километара, има запремину два пута већу од језера Ири, једног од пет Великих језера.

Упркос томе што је огроман, он је скоро два пута мањи од брега који се 2000. године одломио од леденог гребена Рос, а био је површине 11.000 квадратних километара.

EUR/RSD 117.5843
Најновије вести