Највиши глечер на Монт Евересту се убрзано топи због климе

ЛОНДОН: Највиши глечер на Монт Евересту Саут кол због климатских промена се топи убрзаним темпом, па је за 25 година изгубио више од 54 центиметра дебљине, показује нова студија Универзитета у Мејну.
mont everest, pixabay
Фото: Pixabay

У истраживању се указује на то да се глечер, који се налази на око 7.906 метара надморске висине стањује 80 пута брже него у тренутку када је формиран.

Научници су као разлог за то навели пораст температуре и снажне ветрове, преноси ББЦ.

Истраживачи су открили да је се од 1990-тих година отопила количина леда којој је требало око 2.200 година да се формира.

Приметили су и да је снежни омотач глечера еродирао, због чега је црни лед који се налази испод њега изложен сунцу, што убрзава процес топљења.

Један од истраживача, др Мариус Потоцки, каже да студија наговештава да глечер Саут кол можда нестаје и да је већ "реликвија из старијих, хладнијих времена".

Тим од 10 научника посетио је Саут кол, где је поставио две највеће станице за праћење временских прилика на свету и извукао узорке из леденог језгра дугог 10 метара.

Утицај климатских промена на глечере који се налазе на оволикој висини још није био анализиран, а лидер експедиције др Пол Мајевски рекао је за ББЦ да студија доприноси разумевању високе надморске висине и показује изузетну осетљивост Земљиних система на чак и релативно мале промене.

Он предвиђа да би убрзано топљење глечера могло да има широк спектар значајних регионалних и глобалних последица.

Око милијарду људи снабдева се пијаћом водом из планинског ланца Хималаја, а ако други глечери у том региону и шорим света почну да се топе истом брзином као Саут кол, њихов капацитет да обезбеде воду за пиће и наводњавање могао би у значајној мери да опадне.

EUR/RSD 117.3271
Најновије вести