НАСА у нову годину ушла са историјским открићем

ВАШИНГТОН: Америчка свемирска агенција НАСА у Нову годину ушла је са историјским открићем - фотографијом најудаљенијег објекта који је икад посећен у Сунчевом систему.
NASA Nju Horajzons/EPA/JOEL KOWSKY / NASA / HANDOUT
Фото: NASA Nju Horajzons/EPA/JOEL KOWSKY / NASA / HANDOUT

Фотографију небеског тела Ултима Туле послала је сонда "Њу хорајзонс" (Нови хоризонти) око 30 минута после поноћи по локалном времену, преноси "Глас Америке".

Контролори у Лабораторији за примењену науку Универзитета "Џонс Хопкинс" прославили су моменат када је сигнал са летелице "ухваћен на земљи".

“Постоје две ствари код Ултима Туле које су важне за науку. Прво, пошто је тако далеко од Сунца, сунчеви зраци се једва пробијају, температуре су на апсолутној нули. Као резултат тога, све је смрзнуто, тако да је небеско тело очувано у свом оригиналном стању. Тако дубоко смрзнуто тело, које има 30 километара, не може да има геолошких активности као Плутон, који је такође хладан, али видите активност на површини и у атмосфери. Ултима једноставно то нема", објаснио је главни истраживач Алан Стерн.

Ултима Туле је дугачка 32 километра, а фотографија је направљена са око 800.000 километара.

Ипак, НАСА је тек почела да прима податке са "Њу хорајзонса", а укупно ће бити потребно око 20 месеци да сви подаци пристигну до Земље. Сигнал од летелице путује шест сати пре него што стигне до Земље.

Ултима Туле налази се иза Плутона, поред ког је "Њу хорајзонс" пролетео 2015. године и послао неке од најдетаљнијих слика тог небеског тела које је некада сматрано планетом.

Сонда "Њу хорајзонс" лансирана је 2006. године.

EUR/RSD 117.4890
Најновије вести