Научници открили како је Џексон изводио чувени плесни корак

Мајкл Џексон је одушевљавао свет својим плесним потезима, а један од најлегедарнијих је онај који је извео у споту за песму “Smooth Criminal”, подсећа ЦДМ. Наиме, краљ попа се у једном тренутку нагиње под углом од 45 степени, а то је учинио из глежњева, а своје тело је усправно одржавао попут штапа.
e
Фото: Youtube Printscreen

Многи су покушали да изведу овај Џексонов потез. У међувремену, научници су открили како да је Мајкл то извео захваљујући својој снази, али и посебним ципелима.

Прорез у облику латиничног слова V на дну сваке пете његових ципела има посебан део који га држи чврсто на земљи и омогућава му нагињање према напред, због тежине која пркоси гравитацији.

Пре него је пронашао обућу, такву је илузију могао извести уз помоћ конопа и ремења које су морали омотати око његовог струка. Идејa је стигла од америчких астронаута, тачније њихових чизми, које се могу причврстити на фиксирану линију док раде у простору без гравитације.

“Већина утренираних плесача са добром снагом средишњег дела тела моћи ће да се сагну максимално 20 до 30 степени напред. Мајкл Џексон је то успео да направи под углом од 45 степени”, рекао је Манџул Трипатхи који је био укључен у истраживање, заједно са колегама са института за медицинску едукацију и истраживање у Чандигарху, Индија.

Уз посебну обућу и помоћ чланова тима овај је свеједно јако тешко извести и захтева ангажовање поприличне снаге мишића кичме и удова, кажу стручњаци.

“Неколико његових фанова укључујући и ауторе покушали су копирати овај потез и нису успели. Шансе за повреду глежња су озбиљне. Потребна вам је добра снага трбушних мишића и потпора глежњева. Није то тако лак трик”, наглашавају.

EUR/RSD 117.5920
Најновије вести