Окончана судска битка око селфи фотографије мајмуна

САКРАМЕНТО: Судска битка око ауторских права на селфи фотографију ћубастог макакија завршена је ван суда, тако што је фотограф прихватио да четвртину будућих прихода од фотографије донира хуманитарним групама које штите те животиње.
Ćubasti makaki Foto: Youtube/Printscreen
Фото: Youtube Printscreen

Организација под називом "Људи за етички однос према животињама" (ПЕТА) тужила је британског фотографа Дејвида Слејтера, чијом опремом је настала спорна фотографија, и то у име мајмуна у питању - Нарута. Они тврде да ауторска права на фотографију припадају мајмуну. 

Федерални судија у Сан Франциску је, међутим, у јануару 2016. године, одлучио да животиње не могу бити власници ауторских права. Случај се у јулу нашао на пред вишом судском инстанцом, али су су две стране, пошто су постигле договор, затражиле да одбаци тужну.

Главни саветник ПЕТА-е рекао је за Ројтерс да је срећан што ће договором постигнутим са фотографом бити помогнуто макакијима, који се налазе на листи угрожених животиња.Слејтер је рекао да га је судски процес финансијски исцрпео, а по ранијем писању сајтова посвећених фотографији, он је неке од судских седница морао да прати од куће, јер није могао да приушти авионску карту до САД.

Није јасно колико је фотографија донела новца фотографу, који је раније изјавио да је продато мање од 100 примерака његове књиге у којој се спорна фотографија налази, упркос силном публицитету. Његов адвокат није био одмах на располагању за коментар.

Случај се нашао пред америчким судовима зато што се Слејтерова књига може купити и у САД.

EUR/RSD 117.5959
Најновије вести