Полиција пронашла 500 година стару копију Да Винчијеве слике

НАПУЉ: Полиција у Напуљу пронашла је копију слике "Салватор Мунди" Леонарда да Винчија из 16. века, која је украдена прошле године из музеја у том граду.
karabinjeri pixabay
Фото: pixabay.com
Није прецизирано када је тачно слика украдена, али се у извештајима наводи да је слика у јануару 2020. године враћена у музеј након изложбе у Риму, преноси ЦНН.
 
Копија Да Винчијеве слике дело је једног од његових студената и чувала се у Музеју Дома у базилици Сан Доменико Мађоре, а пронађена је у соби у стану 36-годишњег мушкарца који је ухапшен.
 
Портрет је рађен по узору на Леонардов чувени приказ Христа са једном руком уздигнутом у благослов, а другом држећи кристалну куглу, а бројне копије дела су за живота уметника направили његови студенти и асистенти.
 
Иако се не зна тачно ко је аутор украдене копије, сматра се да ју је насликао неко из да Винчијеве радионице крајем 16. века, а у музеју наводе да је аутор највероватније његов студент Ðироламо Алибранди и да ју је из Рима у Напуљ пренео саветник цара Светог римског царства Шарла В, Ðовани Антонио Мускетола.
 
Оригинална слика "Салватор Мунди" продата је на аукцији 2017. године за рекордних 450,3 милиона долара и тиме је постала најскупље продато умертничко дело.
 
Сматра се да је купљена у име саудијског принца престолонаследника Мохамеда Бин Салмана и од продаје није виђена у јавности.
 
Иако је Лувр у Абу Дабију најављивао да ће изложити слику одложио је то без икаквог објашњења.
EUR/RSD 117.4754
Најновије вести