Поштанска марка из Србије у конкуренцији за најлепшу у Европи

БЕОГРАД: Поштанска марка Степски соко (Falco cherrug) кандидат је Србије на избору за најлепшу поштанску марку Европе, који траје до 9. септембра, а у онлајн гласању могу учествовати сви грађани, саопштено је данас на конференцији за медије у Природњачком музеју.
њ
Фото: Youtube Printscreen

Пошта Србије је у сарадњи са Природњачким музејом у Београду реализовала овогодишње издање пригодних поштанских марака Европа, са две марке са мотивима угрожених птица на тлу Србије: ушата шева Еремопхила алпестрис и степски соко - Falco cherrug.

Издање прати и један пригодан коверат првог дана, а пуштено је у оптицај 12. маја.

Емисију Европа Пошта Србије издаје сваке године, као једну од најважнијих емисија годишњег програма, и такмичи се на европском избору за најлепшу марку, које спроводи Асоцијација јавних поштанских оператора ПостЕвропа сваке године на одређену задату тему.

"Нужност и обавеза заштите и очувања природе и угрожених животињских дивљих врста у целој Европи, определили су тему овогодишњег издања", рекао је Адам Софронијевић, директор "Србијамарке" Поште Србије.

Софронијевић је додао да је Пошта Србије већ једном однела победу на овом престижном такмичењу, по гласовима публике, 2014. године, на тему национални музички инструменти, са поштанском марком са мотивом гајди, а да је и ове године циљ и ствар престижа и угледа поновити тај успех, те је припремљено посебно лепо креативно решење.

"Издање марака Европа има за циљ и да подсети све нас да је брига о природи важан задатак данашњице", поручио је Софронијевић.

В.д. директора Природњачког музеја Славко Спасић изјавио је да се Србија убраја у један од шест европских центара биолошке разноврсности.

Како је рекао, многе врсте дивљих животиња су доведене готово до ивице истребљења, а степски соко је једна од њих.

"Због тога смо са задовољством прихватили сарадњу са Поштом Србије како бисмо и на овај начин дали свој допринос у очувању ове величанствене птице, али и свих врста које су у опасности. Имамо дубоку моралну одговорност и обавезу да сачувамо врсте за будуће генерације. Не смемо да заборавимо да су птице део нашег културног и историјског идентитета", рекао је Спасић.

Спасић и Софронијевић су позвали све грађане да до 9. септембра симболично дају глас заштити природе и угрожених врста и гласају за поштанску марку степски соко, на линку https://europa2021.posteurop.org.

Промоција ове специјалне серије поштанских марки и пригодно предавање посвећено заштити угрожених дивљих врста у Србији одржани су данас у Галерији Природњачког музеја у Београду.

EUR/RSD 117.5803
Најновије вести