ПРЕСЛАТКИ СУ, ПАМЕТНИ, ДИВНИ, али... Дресерка паса издвојила расе које НИСУ ЗА КУЋНЕ ЉУБИМЦЕ

Иако свака врста има неке специфичне и јединствене карактеристике, људи који раде с псима кажу да неке једноставно не треба држати као кућне љубимце. Иако ћете код сваког пса пронаћи многе позитивне карактеристике, стручњаци сматрају да неке врсте не треба држати у "четири зида".
p
Фото: pixabay.com

Недавно је тренер паса, запослена у једном од дневних центара за псе, на интернету поделила своју листу раса које никада не би имала, а која је, каже, направљена на основу њеног искуства у раду са псима у вртићу за псе.

- Не мрзим ниједну расу, али ове једноставно не би одговарале мом начину живота - објаснила је она, а први на њеној листи непожељних био је сибирски хаски.

Сибирски хаски

Неки од разлога, каже она, су то што има превише крзна, превише је независан (треба ми пас који ће ме требати), превише је гласан (често добијам мигрене) и превише је тврдоглав. Иначе, према Америчком кинолошком клубу (АКЦ), хаскији су заиста све од наведеног, а пре свега – гласни, па је њихова оцена за гласно лајање 5 од 5.

Корги

Корги су преслатки, што је вероватно један од разлога зашто су били доживотни љубимци краљице Елизабете II, али према речима "тетке" из вртића за псе, имају превише енергије и увек желе да се ваљају унутра и прљају. И наравно ту је њихово често лајање. Са овим се слажу и људи из АКЦ-а који описују коргије као веома енергичне псе, а за гласноћу лајања добијају заслужену четворку. Такође, удружење каже, потребна им је стална стимулација да им не буде досадно.

Боксер

На основу свог искуства са боксерима, @alli0valli каже да свака интеракција са њима брзо постаје игра, и да због њиховог мишићавог тела, боксери скачу невероватно високо... Као да су направљени само од мишића, додаје она, а из АКЦ-а – и то је потврђено - боксери су тако названи јер се крећу као боксери спремни за меч - глатко и грациозно, са снажним потиском.

Сребрни лабрадор

Његова најупечатљивија карактеристика је наравно боја длаке и о њој се много прича међу одгајивачима ове расе. И док неки верују да седа длака обогаћује врсту и даје псу додатну атрактивност, доказано је да је боја крзна резултат генетски наслеђеног стања алопеције разблаживања боје (ЦДА). Осим специфичне боје, пас који болује од овог стања има још неке непожељне карактеристике, на пример, пати од кожних проблема, свраба, перути и суве коже, а може и да изгуби доста длаке. Треба нагласити да такве лабрадоре Међународна кинолошка федерација (ФЦИ) не признаје управо због крајње непожељних рецесивних гена који утичу на здравље, ма колико били популарни у САД управо зато што су различити и ретки.

Како каже @alli0valli, она никада не би имала лепог бигла јер је он "препаметан" и има вишак енергије, па стално трчи и прља се. Уз то, додаје, бигл је прави мали уметник за бекство, а и веома је гласан и зна да завија. Иначе, јачина лајања ове врсте је оцењена са четири, као и њен енергетски ниво и потреба за менталном стимулацијом. Према АКЦ-у, они су веома радознали, паметни и енергични пси.

Немачка дога

Догу волим више од свих, каже ауторка у свом ТикТок видеу и додаје како једноставно зна да никада неће имати кућу у којој би се могла удобно сместити. Немачка дога је моћни 'Аполон' међу псима и потпуни је ужитак живети с њом, каже ауторка, свесна да је поседовање тако великог пса велика обавеза која се не сме преузети олако.

Информер

EUR/RSD 117.1277
Најновије вести