Преварант не да лозинку за биткоине вредне 50 милиона долара

БЕРЛИН: Немачки тужиоци су од једног преваранта запленили биткоине вредне више од 50 милиона евра, али не могу да "откључају“ новац јер осуђени човек није желео да им да лозинку за приступ.
bitkoin, pixabay
Фото: pixabay.com, ilustracija
Тужилац у баварском граду Кемптену Себастијан Мурер потврдио је случај човека који је осуђен због преваре и све време боравка у затвору не жели да открије шифру за приступ новцу, коју је полиција непрестано покушавала да разбије и приступи суми од више од 1.700 биткоина.
 
"Питали смо га, али он није рекао, можда није ни знао", рекао је тужилац данас за Ројтерс.
 
Преварант је осуђен на више од две године затвора због тајног инсталирања софтвера на друге рачунаре како би их искористио да "рудари “ или производи биткоине.
 
Биткоин се чува у софтверу познатом као дигитални новчаник који је осигуран шифровањем. Лозинка се користи као кључ за дешифровање, отварање новчаника и приступ биткоину. Када се лозинка изгуби, корисник не може да отвори новчаник.
 
Када је преварант стављен иза решетака, његова залиха биткоина вредела је делић тренутне вредности ове криптовалуте. Цена биткоина је порасла током протекле године, достигавши рекордних 42.000 долара у јануару, али су власти ипак осигурале да мушкарац не може да приступити овом сада великом износу новца,наводи агенција.
EUR/RSD 117.5768
Најновије вести