Прва хапшења због кршења забране пушења

БЕЧ: У Аустрији је од 1. новембра на снази забрана пушења у свим угоститељским објектима, а само пар дана од примене закона забележено је и прво хапшење.
pusenje pixabay
Фото: pixabay

Аустријска полиција је у Бечу, током викенда, ухапсила браћу који су игнорисали забрану пушења и запалили цигарете у једном угостотељском објекту.

Особље локала упозорило је два младића на забрану пушења, али пошто нису угасили цигарету, они су избачени из локала.

Два брата нису желела да прихвате избацивање, па су напали избацивача због чега је позвана полиција, која их је ухапсила након пружања отпора чуварима реда, као и наношења повреда униформисаним лицима.

Иначе закон предвиђа високе новчане казне за непоштовање забране пушења.

Ко први пут прекрши закон мора рачунати са казном до 100 евра, а ако се ради о особи која вишеструко крши забрану прети казна до 1.000 евра.

Забрана пушења, од ступања на снагу, готово да се у свим локалима поштује.

Првих дана ступања на снагу преконтролисано је више стотина локала, а у три случаја изречене су казне због непоседовања обавезних ознака за забрану пушења.

Само у једном случају прекршена је забрана пушења.

До краја године бечке власти најавиле су спровођење више од 5.000 контрола како би натерали све угоститеље да поштују забрану пушења.

Забрана пушења многе угоститеље тера на затварање својих локала.

Тако су наргила барови потпуно празни, због чега прети губитак око 1.000 радних места.

"У наргила баровима од ступања на снагу забране пушења прве вечери забалежено је опадање обрта за 95 одсто. Ради се о 500 погођених локала са до 10.000 запослених", указује се у саопштењу Удружења шиша барова Аустрије, које најављује оспоравање закона пред Уставним судом.

Међутим пошто ће Уставни суд том темом да се бави тек у марту до тада ће већи број наргила барова, како се упозорава, бити затворено.

EUR/RSD 117.5872
Најновије вести