Роде имају свој пар цео живот

На Фејсбук страници “Удружења грађана Тарашке роде” пренета је лепа прича из суседне нам Хрватске о роди Маленој која је остала без свог Клепетана.
e
Фото: pixabay.com

Сетимо се да је и наш лабуд Иса остао пре неколико година без своје Бисе у Дунавском парку, те одбијао да једе. Исто понашање сада је примећено код Малене, те тврдња да птице немају осећања свим неверним Томама запушиће уста, али и да емоције код птица не знају за границе.

Најпознатију хрватску роду Малену напустио је њен Клепетан, а орнитолог потпредседник Хрватског друштва за заштиту птица и природе Сандро Јуришић објаснио да ће туга трајати годину дана, и тада ће рода кренути даље. Она тренутно не жели да једе због претеране туге.

Ова љубавна драма на Бродској Вароши, пишу хрватски медији, тема је број један, јер школски домар у пензији Стјепан Вокић који је бринуо о овом пару, сматра да је Клепетан отишао негде у природу да сконча свој живот.

Роде су верне свом партнеру цео живот, појашњавају орнитолози, и нису једине врсте птица које се везују за цео живот. Уколико родама партнер угине оне тугују пуних годину дана и тек тада бирају другог партнера.

Постоји више од 19 познатих врста рода, и разликујемо их по величини и бојама. Роде живе на свим континентима осим Антартика. Пошто су тешке, оне не могу дуго да лете, већ клизе на топлим ваздушним струјама које се зову термоенергетика.

Путовање на југ може да траје и до 49 дана, од чега су оне све време у ваздуху. Сматрају се тихим птицама и ретко се оглашавају. За разлику од других птица роде немају орган за певање.

Припремила Маша Стакић

EUR/RSD 117.3121
Најновије вести