Руси конструисали тешки дрон Охотник (Ловац)

На интернету се појавила прва фотографија на којој се вероватно налази руска тешка ударна беспилотна летелица „Охотник“, преноси „Росијска газета“.
1
Фото: Youtube Printscreen

Поменута фотографија је постављена на Твитер, а лист преноси да је крилата машина са специјалним сензорима, конструисана по шеми „летећег крила“ вероватно фотографисана на једном од аеродрома. У коментарима фотографије на Твитеру примећено је да је руски „Охотник“ сличан америчкој палубној беспилотној летелици Х-47В.

Како преноси амерички лист „Драјв“, позивајући се на отворене изворе на мрежи, неки руски ловци пете генерације Су-57 већ су имали контуре „Охотника“.

У децембру 2018. године, заменик министра одбране Русије Алексеј Криворучко изјавио је да ће први лет беспилотне летелице бити одржан у пролеће 2019. године.

У јулу је беспилотна летелица проглашена прототипом руског ловца шесте генерације, а у јуну 2018. године први пут је изашла под отворено небо. Информације о конструисању „Охотника“ појавиле су се 2012. године, када се тврдило да су за стварање ударне беспилотне летелице тежине до 20 тона задужене компаније „Сухој“ и „МиГ“. Дизајн летелице подразумева опремање по модуларној шеми која ће омогућити промену терета у зависности од врсте борбене мисије. Максимална брзина летелице процењује се на 1.000 километара на сат. Летелица ће бити увеедна у редове ратне авијације до 2020. године. Буџет за пројекат процењује се на 1,6 милијарди рубаља.

Спутњик

EUR/RSD 117.5714
Најновије вести