УН: Велики корални гребен да се дода на листу угоржених

КАНБЕРА: Комитет УН је препоручио данас да се Велики корални гребен дода на листу угрожених светских баштина, а незадовољна Аустралија поручује да је одлука политички мотивисана и под утицајем Кине.
koralni greben
Фото: Pixabay.com

Дугорочни изгледи за највећи светски корални гребен су се погоршали и потребне су мере за сузбијање ефеката климатских промена, препоручио је данас комитет Уједињених нација за образовање, науку и културу, који заседа у оквиру УНЕСКО-а, преноси Ројтерс.

Аустралијска министарка за животну средину Сузан Леј најавила је да ће Канбера оспорити препоруку, навела је да је она у супротности са саопштењем датим пре само недељу дана и поручила је да ће бранити аустралијску заштиту гребена.

Леј је саопштила и да је одлука погрешна и очигледно политички мотивисана, а да су она и аустралијска министарка спољних послова Марис Пејн данас изразиле забринутост у разговору са генералном директорком УНЕСКО-а Одре Азуле.

Извор у аустралијској влади саопштио је Ројтерсу да Канбера верује да Кина стоји иза овог потеза, због заоштравања односа између две земље, пошто Пекинг има снажан утицај на три одбора УНЕСКО-а, а председавајући Комитета за светску баштину је кинески званичник.

Аустралија се годинама бори да се Велики корални гребен, главна туристичка атракција од које зависе хиљаде радних места, не уврсти на листу "угрожених", што је корак који би потенцијално могао довести до његовог евентуалног уклањања са листе светске баштине.

Организације за заштиту животне средине одбациле су наводе да је препорука политичка и саопштиле да је јасно да Аустралија не чини довољно да заштити гребен, посебно у односу на климатске промене.

Односи између Канбере и Пекинга додатно су се погоршали након што је Аустралија оптужила Кину за мешање у домаће послове, а премијер Скот Морисон тражио независну истрагу о пореклу коронавируса за који постоји сумња да је потекао из лабораторије у кинеском Вухану.

EUR/RSD 117.5647
Најновије вести