Вештачка интелигенција прорачунала да је Ким Џонг Ун тежак скоро 150 килограма

СЕУЛ: Члан парламентарног одбора за обавештајне послове Јужне Кореје Ју Санг-бум изјавио је данас да се верује да севернокорејски лидер Ким Џонг Ун им авише од 140 килограма, а да је то проценила вештачка интелигенција.
w
Фото: Pixabay.com

Здравље севернокорејских лидера је обично строго чувана државна тајна, а спекулације о стању садашњег лидера Кима, за кога се верује да има 39 година, појавиле су се јер је он конзумира велику количину цигара, примећено је да се угојио, али и због породичне историје кардиоваскуларних проблема.

"Приликом свог јавног наступа 16. маја изгледао је уморно, са видљивим тамним круговима око очију и према анализи вештачке интелигенције је процењено да је тежак више од 140 килограма", рекао је новинарима Ју Санг-бум након брифинга Националне обавештајне службе.

Посланик је, позивајући се на обавештајни извештај да Северна Кореја интензивно прикупља најновије медицинске податке о лечењу несанице за свог највишег званичника, рекао да се верује да Ким пати од "тешког" поремећаја спавања.

Строго контролисани државни медији Северне Кореје ретко помињу здравље вође, али је у марту јужнокорејска Јонап њуз новинска агенција цитирала севернокорејске новине Северни Родонг Синмун, које су навеле да Ким ради до 5 сати ујутро. Ким је за те новине изјавио да је навикао да ради преко ноћи.

Ким је наследни вођа треће генерације који је дошао на власт након што је његов отац Ким Џонг Ил 2011. године преминуо од срчаног напада.

Обавештајни брифинг Јужне Кореје уследио је неколико сати након неуспелог лансирања шестог севернокорејског сателита, при чему су појачивач и баласт пали у море. Ју је рекао да изгледа да је севернокорејски председник Ким посматрао лансирање на сајту.

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести