Википедија на српском језику - 18 година постојања

БЕОГРАД: Википедија на српском језику прославила је вечерас 18 година постојања.
vikipedija pixabay
Фото: pixabay.com

По броју чланака то је највећа јужнословенска Википедија, док на листи свих Википедија тренутно заузима 21. место, речено је на обележавању пунолетства Википедије на српском језику, које је одржано онлајн путем.

У 2020. години било је више од 619 милиона прегледа чланака и преко 422.000 измена, а уредници и уреднице Википедије на српском су само током прошле године направили 24.000 чланака, од којих су најпосећенији били чланци о тв новели "Игра судбине", Србији, серији "Јужни ветар"...

Википедија на српском језику тренутно има скоро 642.850 чланака.

Чланци су у почетку били писани само ћирилицом, а од 2006. године уведен је софтвер који је пресловљавао текст са ћирилице на латиницу и обрнуто, па је и латинично писмо постало равноправно.

Од самих почетака до данас уведено је много новина како би корисницима рад био олакшан, па је тако у 2020. години уведен програм менторства, направљен нови стилски приручник, а освежен је и дизајн Трга.

У оквиру обележавања 18 година постојања представљене су најзначајније статистике са Википедије на српском, техничке новине, али и акције, маратони и такмичења која су у плану, а која значајно обогаћују пројекат.

Викимедија Србије је волонтерска организација чији су циљеви промоција и подржавање стварања, сакупљања и умножавања слободног садржаја на српском језику искључиво на непрофитан начин, као и идеје да сви људи имају једнак приступ знању и образовању. Кроз своје пројекте промовише рад на Википедији и другим Вики пројектима.

EUR/RSD 117.1921
Најновије вести