Зашто су жене бољи возачи

Одувек се о томе причало, али сада имамо и научну потврду за ову тезу: нова студија показала је како су млађи мушкарци најгори, а старије жене најбољи возачи.
zene vozaci
Фото: pixabay.com

Додуше, није баш прецизирано ко су тачно „старије жене“, али – као да је и важно.

Тако је стероптип о женама као лошим возачима коначно разбијен, тачније ово истраживање каже да су иза волана жене много компетентније од мушкараца.

Млађи мушкарци тако су категорија која окупља најлошије возаче, у стопу их прате стални возачи, екстровертне и/или неуротичне особе.

Разлог врло једноставан: овим категоријама је много лакше одвратити пажњу, што је главни разлог осмине укупног броја несрећа. 

У истраживању које је провео норвешки Институт за саобраћај посматране су учесталост и врсте дистракција током вожње, као и став испитаника према томе.

Тако је, на пример, тражење станице на радију један је од најчешћих дистрактора, при чему на то колико ћете бити концентрисани или нећете утичу и старост, и пол, и карактер.

Већ и раније су научне студије показивале да су жене вештији возачи.

У британској студији из 2015. потврђени су полни стероеотипи: мушкарци су склонији ризицима, возе преблизу аутомобилу испред, „секу“ углове, пролазе кроз жуто, причају и шаљу поруке док возе.

Жене су насупрот томе у саобраћају чешће пристојне и обазриве, чувају се потенцијално опасних ситуација, правилно користе ретровизоре и стају кад се на семафору упали жуто.

veki
25.11.2018 • 18:21
zene su pazljivije u voznji. moj muz je imao do sada dva manja udesa. ja nisam nikada. vozim u stiklama svaki dan , popravljam sminku, pijem kafu, pusim
EUR/RSD 117.5690
Најновије вести