Дебљате се због недостатка сна

Уколико сте целу ноћ остали будни или сте лоше спавали, следећег јутра ћете осећати малаксалост. Када тело не добија довољну количину одмора, у њему се јавља жеља за угљеним хидратима.
san spavanje pixabay
Фото: pixabay.com

Ово се првенствено јавља као потреба да се подигне енергија која је у том тренутку у паду. Тај енергетски додатак трајаће само 30 до 45 минута, након чега ћете поново потонути. Недостатак сна узрокује стрес који такође изазива жељу за слаткишима. Како научници објашњавају – када сте под стресом, ваше тело покушава произвести серотонин који би вас смирио, преноси focus.ba

Недостатак сна ће вас дебљати чак и уколико се здраво храните, јер тада ваше тело тешко балансира хормоне. Када су хормони за апетит у дисбалансу, ваш метаболизам се успорава, а ваш апетит повећава. Наука каже да они који имају проблема с недостатком сна унесу и до 300 калорија вишка дневно. Они који спавају само два сата дневно добију до килограм током седам дана.

Када уђете у рутину неспавања, тешко вам је вратити се на првобитно стање. Иако почињете чешће спавати, нестабилност организма се наставља као и стрес и незадовољство, а нездраве навике су и даље ту.

EUR/RSD 117.0698
Најновије вести