Идеална је у време поста, пуна је витамина Ц, она је "КРАЉИЦА ЈЕСЕНИ" Ево о којој биљци је реч

Бундева је заправо идеална намирница за конзумацију ових дана. Можете је јести кувану или печену, а можете правити и сок од бундеве. Како год да изаберете, предности конзумације ове намирнице су безбројне, добра је за кожу, хидрита, јача имунитет и пуна је витамина Ц.
1
Фото: pixabay.com

Од бундеве могу да се припремају и слана и слатка јела, може да се једе жива, динстана, печена, пржена, а на организам изузетно благотворно утиче и свеже цеђен сок. Ово моћно поврће (да, иако је слатког укуса припада групи поврћа) незаобилазна је намирница на нашим трпезама кад дође хладније време, а посебно сада у периоду поста може бити од велике користи.

Лековита својства бундеве су бројна, због чега се у време вируса и прехлада посебно препоручује, а стручњаци кажу да би било мудро јести је најмање три пута недељно. Ево за шта је све добра…

Јача имунитет

Бундева је богата витамином Ц (једна чаша бундеве садржи до 11 мг овог витамина) који игра важну улогу у повећању отпорности организма на инфекције. Такође, садржи цинк, а ова два нутријената су изузетно важна за здравље имуног система.

Фото: pixabay.com

Чува срце

Редовна употреба бундеве може да смањи ниво "лошег" холестерола који директно утиче на рад срца. Осим тога, ово поврће садржи велику количину магнезијума који нормализује крвни притисак, те смању је ризик од можданог и срчаног удара.

Потпомаже мршављење

Кувана и печена, или свеже цеђени сок од бундеве, спада у дијеталну храну која се препоручује гојазнима, дијабетичарима, као и оболелима од желуца и танког црева. Истраживања су показала да исхрана богата хранљивим влакнима бундеве обуздава апетит, а истовремено обезбеђује довољно калорија.

Б92

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести