Јелица Николић: Кожу чува разноврсна исхрана и довољан унос течности

- Верујем да је могуће имати здраву и лепу кожу једино ако прихватимо безбедну и ефикасну рутину неге, избалансирану исхрану и животни стил „без стреса” као целину – мото је магистра фармације и специјалисткиње козметологије Јелице Николић која је основала саветовалиште за негу коже у жељи да, на стручан начин, пружи савете о нези и помогне у одабиру одговарајућих производа.
с
Фото: Фото: Приватна архива

Јелица Николић за лист „Дневник” говори о важности, повезаности и утицају намирница које уносимо у свој организам на кожу и разбија предрасуде о препорученим „домаћинским маскама” за лице. Свако од нас се барем једном нашао у ситуацији да не зна шта му се дешава с кожом, шта јој прија, а шта штети, а Јелица Николић открива како и да ли храна и пиће које конзумирамо одређује, осим квалитета нашег здравља, и квалитет наше коже.

- У данашње време када се свест о здравој исхрани све више развија, такав интерес се преноси и на негу коже, као највећег органа нашег тела. Уравнотежена и разноврсна исхрана и довољан унос течности су основни услов за здрав изглед коже, али употреба одговарајућих козметичких производа значајно доприноси очувању њеног интегритета и лепог изгледа. Зато је важно да негујемо кожу како споља, тако и изнутра.

Уколико не пазимо на разноврсност, количину и квалитет намирница, какве промене могу да се осликају на нашем лицу и које су то најштетније намирнице када је у питању кожа лица?

- Живимо у модерном добу које нас свакодневно излаже разним хемикалијама, зрачењу, загађењу, пестицидима и другим токсинима. Нашим ћелијама је потребна подршка у виду квалитетних хранљивих материја како би се спречили бројни биохемијски процеси који су одговорни за ћелијско старење. Прерађене намирнице с високим садржајем шећера и хидрогенизованих масти су постале норма у нашој исхрани, не пружајући квалитетне хранљиве материје које су потребне целокупном организму, а не само кожи. Избор квалитетних намирница може помоћи у смањењу упалних процеса, црвенила и дехидратације као и у борби против слободних радикала који утичу на убрзано старење коже.

Које намирнице могу да погоршају стање коже склоне акнама, а које могу да побољшају ситуацију позитивним ефектом на кожу?

- Механизам настанка акни је веома сложен. Примарни фактори који утичу на њихов настанак су генетика и полни хормони, док код одређеног броја људи исхрана игра значајну улогу. Иако су истраживања о вези између исхране и акни и даље ограничена, већина научника је сагласна да намирнице с високим гликемијским индексом које брзо подижу ниво шећера у крви и превелика количина млечних производа могу погоршати стање коже са акнама. Намирнице с високим гликемијским индексом (бели шећер, бели хлеб, бели пиринач, кромпир, намирнице које садрже доста шећера) треба заменити с онима које имају средњи или низак гликемијски индекс (пасуљ, сочиво, житарице од целог зрна, одређено воће и поврће). Млеко и млечни производи могу бити окидач код неких људи, док њихово елиминисање код других можда неће имати ефекта. Уопштено говорећи, не може се предвидети да ли ће кориговање навика у исхрани сигурно помоћи у елиминисању акни, али исхрана богата дијетним влакнима и ферментисаним млечним производима, суплементација пробиотицима и синбиотицима може допринети бржем и ефикаснијем излечењу.

Зарад неговања коже лица на интернету постоји прегршт информација и препорука за домаће и природне маске од појединих намирница које свако може да направи сам у свом домаћинству. Које су то маске од намирница које се промовишу, а које никако не бисте препоручили, а које намирнице су заиста добре и ефикасне за израду таквих маски?

- Маске могу обезбедити кожи неопходне хранљиве материје, додатну хидратацију, умирити је или помоћи регенерацију ћелија коже. Нисам присталица прављења маски за лице од намирница које конзумирамо јер на тај начин кожа не добија оно што јој је потребно за негу. Посебно не препоручујем употребу сока од лимуна, јабуковог сирћета или соде бикарбоне који нарушавају пХ коже, оштећују заштитни слој и могу покренути алергијске реакције, изазвати иритације и осећај жарења. Данашње тржиште козметике нам нуди велики избор маски за лице и свако од нас, у зависности од тренутних потреба коже, може пронаћи одговарајући производ и на тај начин пружити кожи најбољу негу.

Када је у питању квалитет коже, неизоставно је помињање значаја воде и течности које свакодневно уносимо у наш организам. Да ли је вода брз пут до блиставе коже и какав утицај на кожу може да има кафа или алкохол?

- Наш организам нема резерве воде те се она мора свакодневно уносити у оптималним количинама. Здрава и лепа кожа тражи издашну хидратацију која се постиже уношењем довољне количине течности, пре свега воде. Препоруке за унос течности су, за одрасле жене, око 2,7 литара на дан, а за одрасле мушкарце око 3,7 литара дневно. Наведена количина течности се обезбеђује пијењем воде и конзумирањем намирница које садрже велики удео воде (воће, поврће, млеко и млечни напици). Кафа и алкохолни напици се повезују с дехидрираном кожом, потенцијалним црвенилом, прекомерним лучењем себума, превременим старењем, али не постоје званични докази њихове дирекне везе са изгледом коже.

К. Ивковић Ивандекић

EUR/RSD 117.5653
Најновије вести