Јогуртом против депресије

Добро избалансиран однос бактерија у цревима делује позитивно и на ментално здравље, тврди се у најновијем америчком истраживању. С тим у вези главни савет је да се за боље расположење пије више јогурта или других напитака са пробиотским деловањем.
jogurt
Фото: pixabay.com

Научници су открили да лацтобациллус, која је најчешћа у пробиотичком јогурту, помаже код депресивног понашања код мишева. Вођа студије доктор Албан Готије, са медицинске школе при Универзитету Вирyинија, каже да је ово откриће велика нада, јер нећемо морати више да се замарамо са комплексним лековима и нуспојавама кад се можемо позабавити микробиомом, односно цревном флором.

Да би дошли до овог сазнања научници су најпре анализирали микробиом црева мишева пре и после изложености стресу. Тим је утврдио да стрес доводи до губитка лацтобациллуса, што на крају доводи до појаве симптома сличних депресији. Даља истраживања показала су да ниво лацтобациллуса у цреву утиче на ниво кинуренина, метаболита који су претходне студије повезале с развојем депресије.

У овој студији, када су висине лацтобациллуса биле смањене, висина кинуренина је порасла, а то је довело до развоја симптома сличних депресији. Научници су тада стресираним мишевима променили исхрану и почели да им дају храну која садржи ову бактерију. Практично говорећи, ово сазнање може да помогне и у лечењу депресије код људи. Особе које пате од благог депресивног расположења требало би само да промене начин исхране.

До сличних сазнања дошли су и истраживачи у студији спроведеној 2014. године. Они су сугерисали да пробиотици - који појачавају обиље добрих цревних бактерија смањују анксиозност и стрес код одраслих особа, док је низак ниво лацтобациллуса довео до депресивних симптома.

С.М.

EUR/RSD 117.5851
Најновије вести