Kо МОЖЕ ДА ЈЕДЕ ЦРНИ ЛУК, а КО TREBA ДА ОГРАНИЧИ ЊЕГОВУ УПОТРЕБУ у исхрани?

Црни лук садржи витамине и минерале, фолну киселину, гвожђе, хранљива влакна и хранљиве састојке. Захваљујући његовом јединственом саставу смањује упале у организму и јача имунитет. Лекари га препоручују за исхрану људи са многим обољењима.
1
Фото: pixabay.com

-Поред тога што садржи витамине и минерале, на пример, витамин Ц, витамине Б групе, влакна, садржи флавоноиде, који делују као антиоксиданти, смањују упалне процесе у организму. Најчешће делују на кардиоваскуларне процесе, дијабетес и онколошка обољења. Такође, лук позитивно утиче и на имунитет - рекла је дијетолог, нутрициониста и члан асоцијације дијетолога Канаде Наталија Нефедова.

Она наводи и да лук помаже и у снижавању уноса соли у организам.

Без обзира на све, лук не треба користити као лек који се конзумира само онда када је човек болестан. Њега треба редовно јести како би превентивно деловао у борби са болестима, сматра нутрициониста.

Фото: pixabay.com

-Једини проблем је задах, али не из уста, већ из коже, јер се мирис лука излучује кроз поре - појаснила је Нефедова.

Међутим, неки људи не могу да сваре црни лук.

-Лук је потребно ограничено конзумирати ако имате осетљив желудац, ако болујете од гастритиса или имате киселину. Међутим, то не значи да га не треба уопште јести, већ је потребно уносити оне количине лука које пријају вашем организму - рекла је Нефедова.

Како би лук остао свеж и не би губио корисна својства, потребно га је чувати у фрижидеру и одвојити главице лука једну од друге, закључила је дијетолог.

Б92

EUR/RSD 117.1109
Најновије вести