НАШ ЦРНИ ЛУК НА ЦЕНИ јешће га у Хрватској, Македонији, Албанији

Вађење црног лука на војвођанским пољима посејаног јесенас је на измаку.
1
Фото: Дневник/Вађење лука у Силбашу

Ове сезоне ће га бити мање него ранијих година, због честих киша које су умањиле приносе и квалитет, али професионални повртари очекују да ће успети да покрију трошкове производње, док ће потрошачи лук и даље плаћати скупо, од 160 до 180 динара килограм.

Прошле године, подсећамо, лук смо плаћали на пијацама и у маркетима по упола нижим ценама од садашњих. Додуше, и цене у велепродаји су биле тада скоро упола ниже од садашњих 75 до 80 динара по килограму, а разлика у ценама између малопродаје и велепродаје и онда и сада се прелива у yепове трговаца.

Велики повртар Драган Гуљаш из Силбаша у општини Бачка Паланка изјавио је за „Дневник” да су трошкови производње бар за 50 одсто виши него лане, због хемијских заштитних средстава које су произвођачи морали да користи за трећину више него ранијих година, јер је безмало свакодневно било кишно време.

Влажна клима допринела је појави болести, па смо сваких четири до седам дана морали да користимо заштитна средства да би се поврће одржало здраво и развијало, што је знато увећало трошкове производње. Хемија је скупља 20 до 30 одсто у односу на прошле године, а требало ју је и до 30 одсто више него ранијих година - казао је Гуљаш.


Посејано више од 4.000 хектара

Колико је црног лука посејано јесенас још се не зна поуздано, али према подацима Републичког завода за статистику, у пролеће 2022 године лук је скинут са 4.114 хектара и добијено је 35.031 тона, а просечна принос је био око 8,5 тона по хектару.

- Можда је јесенас због добре цене посејано више, али те податке статистика ће имати тек на крају године - казао је мастер пољопривредни инжењер - асистент на Пољопривредном факултету у Новом Саду Ђорђе Војновић.

Скренуо је пажњу на то да професионални повртари, а њих нема баш пуно, могу да остваре принос и до стотину тона по хектару.

- Толики приноси се могу добити директном сетвом и тај лук се користи за свежу потрошњу, док лук из малих главица - арпаyик иде на сушење за потребе прехрамбене индустрије - казао је саговорник „Дневника”.


Колико ће га ове године коштати сетва лука Гуљаш каже да није још направио рачун, али, напомиње, да би сигурно јефиније прошао да је укључио систем за наводњавање, који ове сезоне није био потребан.

Килограм лука навелико кошта 75 до 80 динара и за те паре каже саговорник „Дневника“, очекује да ће успети да покрије трошкове производње, премда ће приноси бити скоро преполовљени него у солидни годинама.

- Ранијих година лука је код професионалих повртара било од 80 до стотину тона по хектару, али ове године од јесење сетве очекује се принос од 40 до 50 тона по хектару. Поједини професионални повртари неће имати ни толико, већ око 30 тона - подвукао је Гушљаш.

Због лоше године, каже, лук ће бити скуп и даље. Чак ни увозни неће спустити цену коштања на домаћем тржишту јер килограм увозног, којег тренутно нема на домаћем тржишту, навелико кошта 120 динара.

- Немамо, бар за сада, увозног лука и надам се да га нећемо ни имати, јер га имамо довољно за домаће потребе - казао је Гуљаш и додао да наш лук од када је кренуло вађење поврћа, осим у домаће маркете и велетржнице, иде и у земље у окружењу: Северну Македонију, Хрватску, Албанију...

З. Делић

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести