МАГИСТАР ФАРМАЦИЈЕ ИСИДОРА ВАСИЋ Протеинском исхраном против опадања косе

Временом смо се, због напретка медицине, фармације и технологије, удаљили од природе, а управо нам она нуди решење за све наше проблеме, наглашава магистар фармације Исидора Васић коју је козметика, природна решења за проблеме и негу коже и косе веома привлачила од почетка школовања.
1
Фото: Приватна архива

Из те љубави и знања, али и жеље да приближи људима значај природне неге, исхране и здравих животних навика, покренула је Инстаграм профил едукативног карактера под називом „Кућни лек“ који је наишао на велико интересовање корисника те друштвене мреже.

За наш лист описује како намирнице које свакодневно конзумирамо могу да утичу на квалитет наше косе. Открива и помоћу којих намирница на једноставан начин можемо да помогнемо својој коси. С обзиром на то да је исхрана један од битних фактора за здраву косу на који можемо да утичемо, Исидора Васић наводи како су Бе, Е, Де витамини, цинк, Омега-3 масне киселине и гвожђе неки од неопходних витамина и минерала за здрав изглед косе.

Осим што храна и пиће које конзумирамо одређује квалитет нашег здравља, често се помиње и утицај исхране на квалитет наше косе. Да ли правилном и разноврсном исхраном заиста можемо да утичемо на раст, дебљину и сјај наше косе?

– Апсолутно. Волим да кажем да све потиче изнутра и то је истина. Уколико свој организам хранимо на правилан начин, разноврсном и избалансираном исхраном и уколико уносимо довољну количину течности то ће се и видети на нама, и то најпре на кожи и коси. Исхрана богата протеинима, витаминима и амино-киселинама покреће у нашем организму физиолошки процес који има за последицу здраво и лепо тело, а самим тим и косу.

Уколико не пазимо на разноврсност, количину и квалитет намирница, какве промене могу да се осликају на нашој коси и које су то најштетније намирнице када је одржавање косе здравом у питању?

– Једна од најчешћих промена које можемо да приметимо уколико не хранимо длаку изнутра је престанак њеног раста. Сигурно сте чули да се девојке жале како им коса више не расте. Затим и на исушеност. Уколико је организам дехидриран, неће имати довољно течности да нахрани косу, јер ће оно што има трошити на битније ствари. Затим, шећер може утицати на слаб раст и опадање косе. Једноставно је, протеини су јако важни за раст косе, а шећер их везује за себе. Алкохол смањује ниво цинка у организму, а ово је есенцијални минерал за здраву косу. Такође, алкохол изазива дехидратацију целог оргазмина, па и косе.


Кокосово уље поспешује раст

Коју природну маску и намирнице бисте препоручили за бржи раст косе, а коју за масну косу?

– За бржи раст косе потребно је помешати једнаке количине кокосовог уља и цимета. Цимет поспешује циркулацију, а самим тим подстиче раст косе и јача је. Кокос је ту да косу нахрани, јер здрава коса брже расте, док су за масно теме најбоље маске од глине јер она темељно чисти теме од нечистоћа и мртвих ћелија које су заслужне за машћење.


Зарад неговања косе, на интернету постоје бројне препоруке маски које жене могу направити саме код куће од неких једноставних намирница. Како да корисници препознају добру препоруку, да ли постоје правила када су у питању природне маске како жене не би добром вољом наштетиле својој коси?

– Није то тешко уочити. Уколико маска садржи нешто што исушује косу, типа алкохол или лимунов сок, треба је избећи. Ипак, велика количина соде бикарбоне може исушити косу, али у малим је одлична у борби против перути, као и јабуково сирће. Маслиново, кокосово, јојобино и друга уља су одлични савезници маски за косу.

Летње температуре и те како утичу на наш организам, кожу, али и косу. Шта је од намирница или природних маски препоручљиво након излагања сунцу како коса не би остала крута и исушена и какав утицај има количина воде и течности које свакодневно уносимо у наш организам?

– Унос воде има велики значај и утицај, јер уколико не хидрирамо организам у довољној мери коса ће постати исушена и лако ломљива. Најидеалније је пити две литре воде дневно јер је хидратација, поготово у летњим месецима посебно битна. Поред тога, препоручљиве су хранљиве маске и регенератори, како куповни, тако и они из кухиње које можемо сами направити, на пример од комбинације уља: ораховог, кокосовог, маслиновог... Те маске можемо држати на крајевима косе сат времена пре прања и тако надокнадити коси изгубљено.

На којин начин се путем исхране може умањити опадање косе?

– Конзумацијом исхране богате протеинима, а то су најпре јаја, затим доста рибе због омега-3 масних киселина, нарочито лососа. Ораси су такође богати овом киселином, као и витамином Е. Воће и поврће треба да чине већи део дневних оброка. Пасуљ је богат биотином и фолном киселином. Све су ово намирнице које треба редовно да се нађу на нашој трпези ради здраве, густе и дуге косу.

К. Ивковић Ивандекић

 

EUR/RSD 117.5784
Најновије вести