Млечним производима против дијабетеса

Шпански научници су дошли до закључка да умерена конзумација млека и производа са ниским садржајем масти смањује ризик од развоја бројних болести, преноси портал Медикал експрес, позивајући се на истраживање.
e
Фото: pixabay.com

Научници су спровели мета-анализу 14 истраживања, у којима су тестирана превентивна својства млека. Истиче се да су истраживања заснована на подацима добијеним током рандомизованих контролисаних студија, као и током других анкета и мета-истраживања, наводи овај портал.

Утврђено је да употреба млечних производа са ниским садржајем масти, посебно јогурта, смањује ризик од развој метсболичког синдрома и дијабетеса типа 2. Осим тога, конзумација млечних производа у вези је и са смањеном вероватноћом развоја колоректалног рака и рака бешике.

Истовремено, истраживање је показало да млеко не штити од остеопоротичних прелома или прелома кука, али смањује ризик од фрактуре кичме.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести