НЕДОСТАТАК ОВОГ ВИТАМИНА МОЖЕ ПРОУЗРОКОВАТИ ОЗБИЉНЕ ПРОБЛЕМЕ Ево који су симптоми недостатка, и шта да радите

Један од најважнијих нутријената је витамин В12 који је потребан људима како би нормално функционисали.
w
Фото: Pixabay.com

Витамин В12 учествује у бројним процесима у телу, укључујући синтезу ДНК, стварање црвених крвних зрнаца и изолациони омотач који омогућава преносење сигнала кроз нервни систем.

У тексту ћемо навести неке од симптома недостатка витамина В12, ако сте искусили готово све симптоме, обратите се вашем лекару.

Недостатак В12 може изазвати анемију и симптоме попут умора, слабости мишића, вртоглавице или дезоријентације. Међутим, мање је познато да недостатак витамина В12 може узроковати и когнитивне проблеме.

Прeма чланку објављеном у British Medical Journalу (BMJ) ове године, постоји пет проблема који се виђају код 85 посто пацијената са недостатком В12: проблеми с памћењем, когнитивне тешкоће, афазија, проблеми с учењем и главобоље (мигрене).

Фото: Pixabay.com

"Анемија је присутна код мање од 20 посто људи са недостатком витамина В12. Невролошки проблеми, који су много чешћи, могу потрајати месецима или чак годинама док се потпуно не повуку", наводи се у чланку.

Особама које немају тежак недостатак витамина В12 и невролошке симптоме, витамин В12 се може давати орално у дози од 1000 до 2000 μg једном даневно. Витамин В12 се налази само у намирницама животињског порекла. Количина витамина В12 у намирницама зависи од врсте намирнице, али и земље порекла.

У већини случајева ситуација ће се поправити када обогатите исхрану месом, рибом, сиром, путером, јајима, прехрамбеним квасцем и храном обогаћеном витамином В12. Међутим, ако је недостатак озбиљнији, можда ћете морати свакодневно узимати додатке исхране или чак примати инјекције.

Klix

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести