ОПРЕЗ! Ово је погубније за срце и од пушења

Уобичајене алергије на храну, као што су нежељене реакције на кикирики или на одређене млечне производе, могу повећати смртност од кардиоваскуларних проблема, чак у већој мери него пушење, наводи се у управо публикованој студији Медицинског факултета Универзитета у Вирџинији, преноси данас Сајенс дејли.
1
Фото: ilustracija/pixabay

Ризик од алергија на храну по здравље срца пацијента такође је исти или већи него што су ризици од дијабетеса, високог крвног притиска или реуматоидног артритиса, наводи се у истраживању којим је обухваћено неколико хиљада испитаника.

Установљено је да су у највећој опасности од кардиоваскуларних компликација особе чији организам производи антитела, као реакцију на храну, али које настављају са уношењем тих намирница у организам.

Близу 15 процената људи, као реакцију на наведене врсте хране, у организму производи антитела која изазивају алергијске реакције, наводи члан истраживачког тима Џефри Вилсон.

Додаје да је потребно још испитивања с обзиром на то да код неких пацијената није било никаквих алергијских реакција упркос томе што су се у њиховом телу формирала антитела на одређену врсту намирница.

То истраживање по први пут јасно повезује антитела која су производ реакције на храну са озбиљним срчаним проблемима и у складу је са резултатима предходних испитивања која указују на озбиљну везу између алергијских упала и кардиова

Euronews

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести