Ова ствар УПОЗОРАВА НА РАК чак СЕДАМ ГОДИНА РАНИЈЕ: Ево шта је повезано са чак 19 ВРСТА ОВЕ БОЛЕСТИ

- Да бисмо спасили више живота од рака, морамо боље разумети шта се дешава у најранијим фазама болести и како протеини у крви могу утицати на ризик од рака.
9
Фото: Ilustracija Pixabay.com

Научници су идентификовали 618 протеина повезаних са 19 врста рака, што би могло довести до много ранијег откривања малигне болести.

Према истраживању, протеини у крви могли би да упозоре људе на рак више од седам година пре него што се дијагностикује.

Научници са Универзитета у Оксфорду проучавали су узорке крви више од 44.000 људи у УК Биобанк, укључујући преко 4.900 људи којима је касније дијагностикован рак, пише Гардијан.

Они су упоредили протеине људи којима је дијагностикован рак и оних који нису, и идентификовали 618 протеина повезаних са 19 врста рака, укључујући дебело црево, плућа, Нон - Хочкин лимфом и рак јетре.

Фото: Ilustracija Pixabay.com

Нове могућности лечења

Cancer research UK је финансирао студију, која је објављена у Nature Communications, а такође је пронашла 107 протеина повезаних са раком који је дијагностикован више од седам година након што је сакупљен узорак крви пацијента и 182 протеина који су били снажно повезани са дијагнозом рака у року од три године.

Аутори су закључили да би се неки од ових протеина могли користити за раније откривање рака и потенцијално пружити нове могућности лечења, иако су потребна даља истраживања.

- Да бисмо спасили више живота од рака, морамо боље разумети шта се дешава у најранијим фазама болести и како протеини у крви могу утицати на ризик од рака. Сада морамо дубље да погледамо ове протеине како бисмо видели који би се поуздано могли користити за превенцију - рекла је др Керен Папиер, виши нутриционистички епидемиолог на Оксфордском Популационом здрављу на Универзитету у Оксфорду и главни аутор студије.

Фото: Ilustracija Pixabay.com

"Можемо спречити рак пре него што се појави"

Проналажење доказа о раку пре него што се клинички манифестује пружа важну прилику за лечење са већим шансама за успех.

У другој сродној студији, погледали су генетске податке из више од 300.000 случајева рака и пронашли 40 протеина у крви који утичу на ризик особе од развоја девет врста рака. Док промена ових протеина може повећати или смањити нечију шансу за развој рака, у неким случајевима то може довести до нежељених ефеката, открили су аутори студије.

- Проналажење доказа о раку пре него што се клинички манифестује пружа важну прилику за лечење са већим шансама за успех, или што је још важније, можемо спречити рак пре него што се уопште појави - рекао је Марк Лолер, шеф транслационе геномике рака и професор у Дигиталном здрављу на Квинс универзитету у Белфасту.

Лоренс Јанг, професор молекуларне онкологије на Универзитету Ворвик, рекао је да су налази још један корак ка идентификацији маркера повећаног ризика од рака, као и оних који помажу у раној дијагнози рака.

- Идентификовање промена протеина које претходе развоју рака није важно само у идентификацији високоризичних појединаца, вец́ би такође могло да пружи увид у факторе одговорне за развој рака - додао је он.

(Еспресо/Гардијан/Курир)

EUR/RSD 117.0698
Најновије вести