ОВО СУ ЗНАКОВИ ДА ВАМ ШЕЋЕР РАЗАРА ЗДРАВЉЕ Ево како да препознате симптоме и спречите НЕПОПРАВЉИВУ ШТЕТУ

Временом долази до стварања масних наслага око јетре, што изазива обољење јетре, које је било ретко пре осамдесетих година прошлог века.
e
Фото: Pixabay.com

Да вам се то не би догодило и да бисте спречили компликације које констатно повишен шећер може да изазове, важно је да препознате симптоме који упозоравају и предузмете одговарајуће мере.

Фруктоза, састојак шећера тера јетру да ефикасније складишти масти и то на чудним местима. Временом долази до стварања масних наслага око јетре, што изазива обољење јетре, које је било ретко пре осамдесетих година прошлог века.

Повећавање вероватноће за настанак повишеног шећера у крви

Сваких додатних 150 калорија добијених услед уноса шећера дневно повећава шансе да се добије дијабетес за 1,1 посто.

Фото: Pixabay.com

Повишен холестерол

Кад се изузму особе са високим холестеролом и/или дијабетесом и гојазне особе, код особа које уносе много шећера бележи се највећи пораст лошег холестерола и опасних триглицерида, и уједно смањење нивоа доброг холестерола (ХДЛ). Прекомерни шећер доводи то тога да јетра производи више лошег холестерола док у исто време спречава организам да га избаци

Срчана обољења

Срчања обољења и дијабетес су уско повезани. Срчани и мождани удар су највећи узрочници (65 одсто) смрти код особа са дијабетесом типа 2.

Крвни притисак

Долази до прекомерног лучења инсулина, који лоше утиче на систем за циркулацију и на артерије. Хронични високи ниво инсулина изазива бржи раст мишићних ћелија око крвних судова, а то узрокује стврдњавање зидова артерија, што је корак до високог крвног притиска.

Прождрљивост

Редовно уношење великих количина шећера омета слање порука мозгу да смо сити. Лептин, хормон који шаље сигнале да смо сити, не врши своју функцију, док фруктоза коју смо кроз шећер унели стално изазива глад.

Фото: Pixabay.com

Зависност од шећера

Шећер изазива лучење хемикалија које утичу на центар за задовољство у мозгу, то јест на лучење опиоида и допамина. Као и код особа које узимају дрогу, у овом случају развија се толеранција на шећер, што значи да је потребно све више шећера да би се постигао осећај задовољства. Приликом проучавања утицаја шећера на пацовима примећено је да животиње почињу да цвокоћу зубима, имају тремор, дрхтање и постају анксиозне када им се одузме шећер.

Умор

Превише шећера у организму доводи до сталног осећаја умора. Долази до сталних промена нивоа шећера у крви, због чега организам тражи да једете нешто слатко, и тако се вртите у зачараном кругу.

Депресија

Постоји веза између депресије и узимања слаткиша. Особе које једу пуно слаткиша временом постају склоније депресији

 

 (Espreso/Hayat.ba/B92)

 

EUR/RSD 117.1769
Најновије вести