ОВЕ НАМИРНИЦЕ СА СЛАВСКЕ ТРПЕЗЕ СУ НАЈВЕЋА ПРЕТЊА ПО ЗДРАВЉЕ! Стручњак за исхрану: Повећавају притисак, шећер и КАНЦЕРОГЕНЕ СУ

Време је слава, већ данас велики број српских породица прославља Аранђеловдан, па и домаћине и госте чекају богате трпезе, велике количине разноврсне хране и пића које, ако их унесемо за кратко време, лако могу да доведу до здравствених проблема, као и вишка килограма.
 Slavski kolač slava pixabay.com youtube
Фото: Youtube printscreen/porodična svakodnevica/ Pixabay

Тешко је одолети свим тим сланим и слатким посластицама, почев од предјела, преко руске салате, сармица, меса припремљеног на различите начине, и на крају торте и колачи. Како помирити жељу за јелима, а не претерати, питамо проф. др Светлану Станишић, стручњака за исхрану.

- Ја не бих да ме презиру, нарочито припадници мушког рода који у тим специјалитетима уживају. Нисам за рестрикције у исхрани и мислим да је важно да се људи окупљају. Важно је да нам те просторије буду проветрене и да се не пуши толико - рекла је Станишић, а потом указала на шта на славском гозбама треба обратити пажњу:

- Да кренемо од предјела. Сухомеснато може да буде проблем људима који имају висок притисак због велике количине соли. Они имају и конзервансе, то су нитрити и нитрати који у нашем дигестивном тракту остављају нитрозомине канцерогене и знамо да то лоше утиче на здравље. Ако већ не могу да одоле чарима сухомеснатих производа, онда се саветује да бирају пршуту, јер може да се комбинује са свежим салатама. Оне неутралишу дејсво нитрозомина. Печене паприке са белим луком су одлично решење, јер бели лук утиче добро на холестерол.

- Маргарин избегавати! Боље је да колачи буду са маслацем и да буде што више орашастих полодова.

Када је у питању тесто, такође се препоручује комбинација са свежим салатама.

- Што се тиче теста и свега што подиже шећер у крви, треба додавати што више салате, јер она са влакнима успорава скакање шећера у крви. Печење треба мештати са салатама, али не са руском салатом, већ са купусом и дригим свежим поврћем. Људи који имају проблем са високим притиском такође треба да избегавају качкаваљ и разне јаке сиреве. Супа је одличан начин да попунимо стомак, а ако је са костима садржи и колаген који благотворно утиче на организам.

Kurir.rs/Дневник

EUR/RSD 117.1109
Најновије вести