Пићем против деменције, али има један услов...

СЕУЛ: Конзумација једног или два алкохолна пића дневно смањује шансе за развој деменције, показала је студија која је обухватила скоро четири милиона Јужнокорејаца, преноси данас Си-Ен-Ен.
alkohol pice
Фото: pixabay.com

Међутим, према студији објављеној данас у часопису ЈАМА нетворк опен, испијање више од два пића дневно повећава тај ризик.

Открили смо да је одржавање благе до умерене конзумације алкохола, као и смањење конзумације алкохола са тешког на умерени ниво, повезано са смањеним ризиком од деменције, рекао је аутор студије Кеун Хје Јеон са Универзитета ЦХА у Гумију.

Употреба алкохола може бити фактор ризика за настанак рака дојке и других карцинома, а превише конзумирања може допринети проблемима са варењем, болестима срца и јетре, хипертензији, можданом удару и слабљењу имунолошког система, према америчким центрима за контролу и превенцију болести.

Нова студија је испитала медицинске картоне људи које покрива Корејска национална служба за здравствено осигурање, која обезбеђује бесплатан здравствени преглед два пута годишње осигураним Јужнокорејцима који имају 40 и више година.

Осим различитих тестова, испитивачи су питали о навикама сваке особе - да ли пије, пуши и вежба.

Студија је обухватила податке прикупљене 2009. и 2011. и категорисала људе према њиховим нивоима пијења који су сами пријавили.

Ако је особа рекла да пије мање од 15 грама алкохола дневно, сматрало се да су "благи" конзументи.

У САД стандардно пиће садржи 14 грама алкохола, што је отприлике исто као 12 унци обичног пива, пет унци вина или једна и по унца дестилованог жестоког пиćа.

Ако су учесници студије рекли лекарима да пију 15 до 29,9 грама дневно - што је еквивалент два стандардна пиćа у САД - истраживачи су их категорисали као "умерене" конзументе.

Ако су људи рекли да пију више од 30 грама, односно три или више пића дневно, истраживачи су их сматрали "тешким" конзументима.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести