Први смртни случај од мајмунских богиња у Нигерији

АБУЏА: У Нигерији је потврђен први смртни случај од мајмунских богиња ове године код пацијента са компликованим здравственим стањем, саопштила је национална Агенција за контролу и превенцију болести (ЦДЦ).
1
Фото: Ilustracija/pixabay.com

Агенција је саопштила да је јуче од 66 сумњивих пацијената потврђен 21 случај болести мајмунских богиња које су, иначе, ендемско обољење у Нигерији и другим деловима западне и централне Африке, пренео је АП.

"Пријављена је смрт 40-годишњег пацијента који је имао пратећи коморбидитет и који је узимао имуносупресивне лекове", саопштио је нигеријски ЦДЦ.

Нигерија није имала пријављене случајеве мајмунских богиња од септембра 2017. године, али наставља да извештава о спорадичном појављивању те болести.

Главни експерт Светске здравствене организације за мајмунске богиње Росамунда Луис рекла је раније данас да не очекује да ће преко 300 случајева пријављених до данас прерасти у још једну пандемију.

Она је, међутим, признала да још има много непознаница, укључујући питање како се болест шири и да ли обустављање масовне имунизације против малих богиња пре неколико деценија можда убрзава преношење.

СЗО је саопштила раније да мајмунске богиње тренутно представљају "умерени ризик" за јавно здравље на глобалном нивоу.

EUR/RSD 117.3078
Најновије вести