Развијен лек против ковида који може да спречи заразу ћелија

БЕРЛИН: Немачка биофармацеутска компанија Формикон је саопштила да је развила лек против ковид-19 који у потпуности може да спречи заразу ћелија.
korona kovid tanjug
Фото: Tanjug/ Zoran Žestić

Очекује се да ће лек дозволу за хитну употребу добити вероватно тек за годину дана, преноси Дојче веле.

Биофармацеутска компанија Формикон, са седиштем у близини Минхена у Баварској, пре пар дана је саопштила да је развила блокатор вируса короне под називом ФИБ207, који у потпуности може да спречи заразу ћелија.

Формиконов фузијски протеин за антитела активира се на рецептору АЦЕ2 који се налази на површини ћелије и који је главна тачка уласка у људске ћелије за САРС-ЦоВ-2 и друге корона вирусе.

Директор компаније Карстен Брокмајер наводи да лек представља шансу за тешко оболеле пацијенте, за које до сада није постојала довољно ефикасна терапија.

Аналитичар Дејмијен Чоплејн из компаније Кеплер Шевро тврди да таква заштита од корона вируса какву нуди ФИБ207, чак и од мутација, тренутно не постоји ни код вакцина нити других терапијских антитела у развоју.

Предност лека који је развио Формикон огледа се у томе што блокира улаз који вирус користи за продирање у ћелије. На тај начин он нуди заштиту од мутација, чиме се такође спречавају будуће епидемије корона вируса.

Антивирусни лекови попут ремдесивира показали су се углавном као неефикасни, док се коктели антитела одобравају само пацијентима у раној фази болести. Осим тога, мала мутација је довољна да ове коктеле антитела учини неефикасним, тврди директор Формикона.

Први разговори Формикона са Европском агенцијом за лекове и Америчком управом за храну и лекове требало би да се одрже почетком првог квартала 2021., а Брокмајер се нада да би лек могао да добије дозволу за хитну употребу почетком 2022. године.

Веровање да у том тренутку такав лек неће бити потребан исхитрен је закључак, сматра Брокмајер.

Он тврди да ће чак и за десет година постојати значајан број људи који нису вакцинисани против ковида-19 или који ће се озбиљно разболети упркос вакцинисању.

„Али ако успемо да смањимо стопу озбиљних облика ковида-19, вирус би био много мања претња", закључује Брокмајер.

EUR/RSD 117.3078
Најновије вести