РДИФ: Вакцину против омикрона можемо да пустимо у фебруару

ЛОНДОН/МОСКВА: Творци руске антиковид вакцине Спутњик В саопштили су да би могли свету да дистрибуирају на стотине милиона доза вакцина против омикрон соја до 20. фебруара, изјавио је шеф Руског директног инвестиционог фонда (РДИФ).
Vakcina protiv koronavirusa Foto: AP
Фото: Вакцина против коронавируса Фото: АП

Гамалеја институт верује да Спутњик В и Спутњик лајт неутралишу омикрон јер су ефикасне против свих осталих сојева. Мало је вероватно да је потребна модификација вакцине, зато можемо да дистрибуирамо неколико стотина милиона бустер доза за Спутњик до фебруара 2022. године, навео је Димитријев, пренео је ТАСС.

Он је такође рекао да више од три милијарде доза вакцина против новог соја корона вируса могу бити доступне у 2022. године.

Према РДИФ-у, Гамалеја центар је почео да развија нову верзију Спутњика В и Спутњика лајт, који неутралише омикрон.

Директор Гамалеја института Александар Гинсбург рекао је да, уколико буде потребно, вакцина на омикрон може да се развије за 10 дана, а да је за добијање неопходне лиценце за дистрибуцију потребно око 50 дана.

И Бајонтек, Модерна и Џонсон раде на новој вакцини

Компаније Бајонтек, Модерна и Џонсон и Џонсон раде на вакцинама које су посебно усмерене на нови омикрон сој корона вируса у случају да постојеће вакцине не буду ефикасне против нове варијанте, наводи се у саопштењу ових компанија.

Појава нове омикрон варијанте изазвала је глобалне реакције јер су сви забринути да би нови сој могао брзо да се шири чак и међу вакцинисанима, преноси Ројтерс.

Због тога су поново уведена рестрикције на путовања и друга епидемиолошка ограничења широм света.

Из Бајонтека је стигла потврда да је та компанија у сарадњи са партнерима из Фајзера започела рад на вакцини прилагођеној варијанти омикрон.

У међувремену, извршни директор Модерне Стефан Бансел изјавио је за ЦНБЦ да би до испорука нове вакцине могло да прође више месеци, најављујући да би за приближно две недеље требало да буде познато у којој мери су постојеће вакцине ефикасне против омикрон соја корона вируса.

У компанији Џонсон и Џонсон такође је у току процена ефикасности постојеће вакцине против ковида-19 у случају заражавања омикрон сојем, а истовремено се и трага за вакцином специфичном баш за ту варијанту.

Почели смо да радимо на дизајнирању и развоју нове вакцине против соја омикрон и брзо ћемо је унапредити и покренути клиничке студије ако буде потребно, изјавио је Матаи Мамен, први човек департмана за глобална истраживања компаније Џонсон и Џонсон.

Један експерт за заразне болести из Јужне Африке рекао је да се чини да је омикрон варијанта короне преносивија од претходних сојева чак и на људе са имунитетом стеченим вакцинацијом или након прележане инфекције.

EUR/RSD 117.1921
Најновије вести