Стрес и болови у леђима највише муче студенте

БЕОГРАД: Стрес, болови у кичми и леђима, поремећај сна, најчешћи су здравствени проблеми са којима суочавају студенти у Србији.
studenti mladi
Фото: pixabay.com

То је показало истраживање о свакодневним навикама и здравом стилу живота студената, који је покренула компанија Галеника.

Скоро 53 одсто студената у Србији као највећи здравствени проблем наводи изложеност стресним ситуацијама. Остали најчешће навођени здравствени проблеми су болови у кичми и леђима (41 одсто), док поремећај сна представља највећи проблем за скоро трећину (31 одсто) студената.

Друге тегобе које муче студенте јесу различити проблеми с очима и видом 25,3 одсто, затим хормонски проблеми 18,4 одсто, док су на петом месту тегобе с варењем и метаболизмом присутне код 17,3 одсто студената.

У јуну ове године, око 40 одсто испитаника је редовно додавало витамин Це у своју исхрану, 30 одсто је уносило минерале, а једна четвртина различите витамине, са циљем јачања имунитета организма.

Физичко и ментално здравље представљају основу личног благостања и утичу на нашу интеракцију са другима, али и на то како ми утичемо на друге и све оно што нас окружује. Због тога је важно студенте информисати и едуковати о здравијим стиловима живота који ће допринети побољшању њиховог свеопштег менталног и физичког здравља, посебно током академске године када сигурно осећају највећи притисак, изјавио је Рикардо Виан Маркес, генерални директор Галеника а.д Београд.

Он је додао да је истраживање потврдило да студенти представљају рањиву групацију у погледу физичког и менталног здравља, што јесте тема којој је потребно да се удружени посветимо, јер је превенција веома важна управо у овим годинама.

Трећина студената Србије је изложена екрану мобилног телефона до пет сати дневно, док су се млади изјаснили да мање од десет одсто (9,4 одсто) гледа телевизију више од три сата.

Брига о сопственом здрављу подразумева превенцију, али и могућност обраћања адекватним институцијама и експертима који могу да пруже помоћ и посаветују студенте уколико имају било какве недоумице или питања.

Резултати истраживања су показали да млади управо то и чине, па тако на питање коме се обраћају прво уколико имају одређени проблем: њих 26,8 одсто је рекло да савет тражи од лекара, са родитељима се консултује једна четвртина, а са пријатељима 17,6 одсто, док се путем Гугла информише њих 16,3 одсто.

СЗО сматра да је превенција хроничних незаразних обољења витална и најважнија инвестиција у друштво, посебно код млађе популације ради грађења позитивних и здравих навика.

EUR/RSD 117.5816
Најновије вести