Стручњаци СЗО против коришћења хидроксихлорокина

ЖЕНЕВА: Лек хидроксихлорокин, за који је бивши амерички председник Доналд Трамп тврдио да ће променити ток пандемије, не би требало да користити за спречавање инфекције корона вирусом и он не утиче значајно на пацијенте који су већ заражени, упозорила је данас стручна комисија Светске здравствене организације.
korona
Фото: Tanjug/AP

Стручна комисија СЗО је у британском медицинском часопису БМЈ навео да овај антиинфламаторни лек не би требало користити у борби против пандеије и да није вредан истраживања у даљим студијама о могућим начинима лечења Ковида-19, преноси Ројтерс.

Стручњаци СЗО напомињу да је то њихова снажна препорука, која је заснована на "веома сигурним доказима" из шест насумичних и контролисаних испитивања, у којима је учествовало више од 6.000 људи, како они за које се знало да су били изложени Ковиду-19, тако и они који нису.

Они су додали да овај лек није више приоритет за истраживање и да би ресурсе требало преусмерити на процену других, перспективнијих лекова.

Трамп је говорио да и сам користи хидроксихлорокин, чак и након што је америчка Управа за храну и лекова саопштила да његова ефикасност и безбедност нису доказане.

EUR/RSD 117.3078
Најновије вести