СВЕ О АНТИБИОТИЦИМА Не узимајте га ако је ОСТАО од прошлог пута када сте били болесни

Антибиотска резистенција је и даље једна од највећих претњи са којима се човечанство суочава.
antibiotici tablete
Фото: pixabay.com

Бројна истраживања показују да становништво не примењују антибиотике правилно, а то подразумева да их не узимају адекватно у односу на оброк, по тачној сатници, превремено обустављају терапију, насумично и самоиницијативно на своју руку узимају заостали антибиотик од неке претходне употребе. Све то доприноси развоју отпорности на антибиотике, а самим тим и смањењу могућности за излечењем.

Корак уназад вратила нас је и Covid-19 пандемија, када су нас забринутост, страх и непознавање узрочника довели у ситуацију на неодговарајућу употребу антибиотика и учестало самолечење.

Истраживања која су спроведена показала су да су испитаници који су имали инфекцију KОВИД-19 користили антибиотике значајно чешће од оних који нису имали KОВИД-19 инфекцију. Опет нам се наметнуло питање да ли код вирусних инфекција треба користити антибиотике? Антибиотици не делују у случају вирусних инфекција, па се тада не требају примењивати, осим у случају када долази до бактеријске суперинфекције.

Фото: pixabay.com

- Антибиотици су делотворни лекови који искључиво делују на бактерије. Врло је битно напоменути да се антибиотици у апотекама могу добити искључиво и само на лекарски рецепт, односно могу се примењивати само на основу препоруке лекара, који на основу симптома и антибиограма може да процени који антибиотик је адекватан. Како би смо сачували ово богатсво звано антибиотици и дали допринос у смањењу развоја резистенције антибиотика, Фармацеутска комора Србије је развила услугу издавања антибиотика, како би пацијентима пружили све неопходне информације о правилној примени антибиотика. Циљ услуге је да савет фармацеута, приликом издавања антибиотика допринесе правилној употреби лекова, како би се вероватноћа за развој антибиотске резистенције свела на минимум. Фармацеут пружи индивидуално прилагођене информаије и упутства како би повећао мотивацију и способност грађана да се придржавају прописане терапије – објашњава мр.пх.спец. Бојана Летић, фармацеут Фармацеутске коморе Србије.

Зашто је важно да антибиотике узимамо на време

Сваки лек има свој режим дозирања, али се то нарочито односи на антибиотике.

- Сваки антибиотик има време које је потребно да прође како би се апсорбовао, затим достигао минималну концентрацију у крви која је неопходна за спречавање раста микроорганизама, као и време да се елимише из тела. Узимањем доза у одређеним временским интервалима обезбеђује се одржавање концентрације антибиотика на терапијском нивоу. То је основи услов за ефикасност терапије. Прескакање доза или њихово узимање у неправилним интервалима може довести до недовољних концентрација лека у крви. Зашто је то проблем? Два су разлога, а први је то што се одлаже решавање здравственог проблема, јер је правовремена примена антибиотика најважнија за ефикасан третман и борбу против бактеријских инфекција. Други, подједнако важан проблем, је што одступањем од прописаног режима дозирања омогућавамо бактерији да стекне отпорност на антибиотик и тако доприносимо проблему антбиотске резистенције – објашњава мр.спец.фарм. Милица Ђукановић, фармацеут Фармацеутске коморе Србије.

Колико дана треба да се пију антибиотици

Често се дешава да пацијенти после неколико дана престану да узимају антибиотик, који су добили од лекара, јер се осећају много боље и самим тим сматрају да им он више није потребан. Ако је некоме овај сценарио познат, хајде да видимо зашто ово никако не би требало да радите.

- Антибиотике треба узимати онолико дуго колико их је лекар прописао. Време трајања антибиотске терапије је пажљиво одређено како би се елиминисале све бактерије које изазивају инфекцију. Ако симптоми болести нестају, то не значи да је проблем решен и да више нема бактеријске инфекције. Прерано прекидање терапије може допринети опстанку отпорних бактерија, које могу узроковати да се болест поново покрене. Бактерије које преживе почетни третман могу развити отпорност, што ćе будуће инфекције учинити тежим за лечење. У оба случаја, прекидање терапије не само да ће отежати лечење појединца, него и те како доприноси горућем проблему антибиотске резистенције – истиче Ђукановић.

Фото: pixabay.com

Антибиотици су најефикаснији када се примењују доследно. Поштовање прописане дужине трајања терапије обезбеђује одржавање сталне концентрације лека у крви, самим тим континуирану супресију и елиминацију заразних бактерија.

Шта смем да се једе и пије током узимања антибиотика

- За потпуну ресорпцију антибиотика из црева, а самим тим и за постизање максималног терапијског ефекта, врло је битан начин примене лека у односу на оброке као и врсту хране - прецизира мр.пх.спец. Милена Милојевић, фармацеут Фармацеутске коморе Србије.

Грејпфрут и чај од кантариона могу утицати на метаболизам неких антибиотика

У зависности од тога о ком леку се ради, каже, зависи да ли је лек добро узимати на празан стомак или након оброка.

- Млеко и млечни производи, због калцијума који садрже, смањују ресорпцију тетрациклина из црева уколико се конзумирају у интервалу краћем од два сата у односу на лек. Грејпфрут, чај од кантариона могу утицати на метаболизам неких антибиотика па се зато не саветује њихова истовремена примена. Алкохол у комбинацији са антибиотиком метронидазолом изазива врло интензивне нежељене реакције – прецизира мр.пх.спец. Милена Милојевић, фармацеут Фармацеутске коморе Србије.

zdravlje.kurir.rs

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести